Se adanceste prapastia intre consumatori si producatorii de energie verde

Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??
Se adanceste prapastia intre consumatori si producatorii de energie verde
Se adanceste prapastia intre consumatori si producatorii de energie verde

Producatorii de energie „verde” (din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa, biomasa) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat catre consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate si isi recupereaza costurile integral de la consumatori. In prezent, producatorii de energie eoliana primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaica au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale – 3 certificate verzi/MWh. Pretul de tranzactionare al unui certificat a fost, in ultimii ani, in jur de 50-55 de euro. In ultimele luni, acest pret de tranzactionare a scazut si pana la 45 de euro/certificat.

Ministerul Economiei a publicat, la inceputul lunii, proiectul de Ordonanta de Urgenta care modifica schema de sprijin acordata energiei regenerabile, masura care se doreste a fi in favoarea consumatorilor. Dezbaterile mai mult i-au invrajbit decat i-au impacat pe marii consumatori cu producatorii de energie verde. Consumatorii vor o ajustare drastica a schemei, iar producatorii sunt dis-pusi la mici concesii.

Ordonanta propune amanarea, pentru trei ani si jumatate, a tranzactionarii unui anumit numar de certificate verzi de la unitatile de productie functionale, scutirea de la plata a jumatate din certificate pentru marii consumatori de energie, introducerea energiei regenerabile in cosul de consum pentru a diminua pretul platit de populatie. Ordonanta nu prevede micsorarea numarului si valorii maxime a certificatelor verzi.

In cadrul dezbaterilor care au avut loc in aceasta saptamana, la Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor, marii consumatori si producatorii au evitat sa se intalneasca fata in fata si au preferat sa-si spuna separat pasurile catre parlamentarii dispusi sa-i asculte.

Cert este ca marii consumatori (Alro, Arcelor Mittal si Feral Tulcea) cer diminuarea valorii maxime a certificatelor, iar producatorii se opun scutirii de la plata certificatelor a marilor consumatori.

Industria eoliana este dispusa sa amane tranzactionarea a doar 0,25 certificate/MWh, nu a unui certificat/MWh asa cum stipuleaza textul proiectului de ordonanta. Investitorii in parcurile eoliene apreciaza ca varianta propusa de ei va aduce o ieftinire cu 12,5% a costurilor cu certificatele pe care le au consumatorii. Producatorii din industria eoliana vor sa participe la cosul de energie pentru piata reglementata, pe motiv ca electricitatea pe care o produc este cea mai ieftina de pe piata si consumatorii casnici ar putea beneficia de o reducere a facturilor.

Industria fotovoltaica respinge orice modificare a legii care stabileste schema de sprijin acuzand autoritatile ca le-au blocat proiectele si finantarile. Pentru industria fotovoltaica, Ministerul Economiei a propus rostogolirea a 2 certificate/MWh.

Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, care a promovat schema de sprijin a energiei regenerabile, a facut apel la toate partile implicate pentru a se pune de acord asupra propunerii care va fi inaintata Ministerului Economiei, astfel incat modificarea sa fie acceptata atat de consumatori, cat si de producatori si sa poata fi luata in calcul de autoritati. Domnia sa sustine ca modificarea nu trebuie sa afecteze atragerea de noi investitii in domeniul energiei regenerabile si trebuie sa fie si in concordanta cu suportabilitatea industriei din tara noastra.
Reprezentantii ANRE agreeaza forma inaintata de minister, apreciind ca este convenabila atat pentru consumatori, cat si pentru producatorii de energie verde, cu conditia sa nu fie aplicata retroactiv.

In dezbatere a intrat si Transelectrica SA, care solicita o cota de 0,1-0,2% din certificatele verzi acordate producatorilor de energie curata pentru a intari reteaua de transport, care trebuie sa preia aceasta energie. Propunerea a fost respinsa vehement de investitori aratand ca atat timp cat au contracte si autorizatii de racordare inseamna ca reteaua existenta poate sa preia noile capacitati.

Tot din zona Transelectrica a venit si propunerea ca investitorii in energia verde sa devina actionari la viitoarea hidrocentrala Tarnita, pentru a participa cu capital la constructia acestei unitati necesare pentru echilibrarea sistemului energetic. Producatorii au luat foc spunand ca o asemenea masura ar echivala cu o nationalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *