Se confirma tendinta de incalzire a Pamantului

Se confirma tendinta de incalzire a Pamantului

Topirea ghetarilor. Anul 2010 a fost al doilea cel mai cald de la sfarsitul secolului al XIX-lea, anunta un raport al Agentiei americane de monitorizare a oceanelor si atmosferei, care confirma astfel tendinta de incalzire a planetei. Temperatura terestra medie a fost in 2010 cu circa 0,62 grade mai calda decat media secolului al XX-lea. 2010 se situeaza astfel pe locul al doilea in topul celor mai calzi ani, dupa anul 2005, de la momentul in care temperaturile au inceput sa fie monitorizate, in 1880.

Multe fenomene meteorologice sezoniere foarte cunoscute, precum El Nino, au o influenta semnificativa asupra climatului de-a lungul anului. Insa o analiza mai aprofundata a indicatorilor arata faptul ca exista o tendinta clara, in ultimii cinci ani, de modificare climatica globala. Acest raport anual, realizat in colaborare cu Societatea americana de meteorologie, este o compilare a observatiilor si masuratorilor facute de 368 de specialisti din 45 de tari. Studiul arata astfel ca temperaturile anuale medii din Arctica au continuat sa creasca de circa doua ori mai repede decat la latitudinile cele mai joase. Ghetarii din Oceanul Arctic si-au redus dimensiunile, situandu-se pe locul al treilea in topul celor mai mici zone de gen masurate vreodata. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit la una din cele mai mari viteze inregistrate din 1958. In 2010, ghetarii Groenlandei s-au topit la o viteza cu 8% mai mare decat in anul record 2007.

Opt tari prospere. Daca tendinta de incalzire va continua, asa cum este de asteptat, si daca emisia de gaze cu efect de sera va continua sa creasca, recordul stabilit in 2010 va fi depasit in scurt timp. Orasele cele mai sarace ale planetei, aflate in Africa sub-sahariana, vor deveni mai aglomerate si mai instabile. Vor avea loc secete masive, din ce in ce mai des. Nu toate tarile vor avea insa de suferit. Masuratorile arata ca Arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat restul planetei. Razele solare ce erau odata reflectate in spatiu de gheata sunt acum absorbite de ocean si de pamantul dezgolit dupa topiri. Pe masura ce topirea blocurilor de gheata se accelereaza, acest lucru va facilita accesul la nenumaratele resurse naturale ale Arcticii, inclusiv rezervele de combustibili fosili, aceiasi combustibili ce accelereaza incalzirea globala.

30% din rezervele de gaz natural ale planetei si 13% din petrolul neexploatat se afla in Arctica. In Groenlanda, companii precum Chevron, ExxonMobil si alti giganti petrolieri deja au cumparat dreptul de a exploata titeiul in zone maritime care erau inaccesibile, pana de curand, din cauza ghetii. Opt tari vor avea de castigat pe masura ce gheata Arcticii se topeste: SUA, gratie statului Alaska, Canada, Rusia, Danemarca, datorita Groenlandei, Norvegia, Suedia, Finlanda si Islanda. Aceste tari nordice vor avea parte de investitii sustinute, pe masura ce iernile vor deveni mai tolerabile, iar rezervele de apa pe care le detin mai valoroase. Oamenii, animalele si plantele vor migra spre nord pe masura ce clima va deveni intolerabila la latitudini mai scazute.

Incalzirea globala este singurul factor ce va duce la aceasta transformare. Cresterea populatiei, accelerarea globalizarii si pofta insatiabila a omului pentru resurse naturale vor conduce in aceeasi directie. Populatia planetei va ajunge la 9,2 miliarde in 2050, conform ultimelor estimari. Pe masura ce economiile gigantilor China si India se vor dezvolta, aceste doua tari vor avea nevoie de mai multa energie, iar Arctica va putea ajuta, prin resursele sale de carbon, la satisfacerea acestor nevoi. Pe masura ce temperatura va creste, lacurile si marile din nordul planetei vor ramane dezghetate mai multe luni din an, astfel ca evaporarea si implicit nivelul de precipitatii vor creste in Arctica. Astfel, aceasta zona va fi una dintre putinele de pe planeta cu un surplus de apa, care devine o resursa extrem de importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *