Se dau bani pentru canalizari

Primarii localitatilor mari pot depune proiecte in valoare de cel mult 100 milioane de lei.

Edilii localitatilor cu peste 50.000 de locuitori pot accesa banii pentru canalizari si retele de apa alocati de Ministerul Mediului.

Fondurile sunt date atat pentru lucrari de modernizare a retelei existente, cat si pentru infiintarea unora noi, in vederea conformarii Romaniei cu directivele europene din domeniul gospodaririi apelor. In urmatorii zece ani, Romania trebuie sa investeasca 18 miliarde de euro pentru innoirea retelelor de apa si pentru statiile de epurare.

Suma pusa in joc de minister este de peste 100 de milioane lei si poate fi luata de autoritatile locale din judete, pentru a finanta realizarea de retele de alimentare cu apa, canalizare si epurare.

„Infrastructura de apa si canalizare este principalul obiectiv pentru Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. De aceea, pentru acest an, ministerul dispune de fonduri special prevazute in buget pentru 142 de lucrari de alimentare cu apa, canalizare si epurare in localitatile din Romania”, a spus Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. Aceasta a adaugat ca in Romania inca exista 2.609 de localitati care trebuie sa-si realizeze sisteme de canalizare si epurare.

Criteriile dupa care vor fi dati banii sunt aceleasi ca anul trecut: problemele cu nitratii din apa, orasele fara sisteme de canalizare, dar cu statii de epurare, localitatile din zonele transfrontaliere si anul de conformare. Edilii vor trebui sa demareze proiectarea si executia proiectelor pentru canalizari. In aceasta primavara, in 37 de localitati vor avea loc licitatiile de executie, urmand ca in cel mult doua luni sa inceapa lucrarile.

Uniunea Europeana i-a permis Romaniei ca pana in anul 2018 sa isi construiasca infrastructura de apa si canalizare in conformitate cu directivele europene in domeniul apelor, necesarul de investitii fiind estimat la peste 15 miliarde de euro.

Calendar precis de la UE

In baza unui calendar precis, se vor folosi si fonduri europene, fiind depuse proiecte la Bruxelles pentru realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apa in zece judete, iar pe de alta parte sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru realizarea investitiilor. Doar 35% din fondurile necesare sunt europene, in rest provin de la guvern.

Cu toate ca, anul trecut, romanii nu s-au inghesuit sa cheltuiasca banii pentru ape, in noiembrie 2007, Helmut Bloech, directorul departamentului pentru protectia apelor si mediului marin de la Comisia Europeana, a laudat Romania pentru modul in care a adoptat politicile europene ale apei.

„Romania are probleme similare celor pe care le-a avut Austria in 1995, cand s-a integrat. Dar tara are capacitatea tehnica sa implementeze toate masurile pe care si le-a asumat prin tratat”, declara Bloech.

Fonduri europene nefolosite anul trecut

Anul trecut, primarii si consilierii locali din Romania nu au putut cheltui decat 21 milioane de lei din suma alocata de Ministerul Mediului pentru proiectele de canalizare si epurare. Restul de 135 de milioane au ramas necheltuiti din lipsa de proiecte. In monitorizarea facuta de expertii de mediu, exista orase sau judete care nu au cheltuit niciun leu din valoarea alocata pentru 2007, printre ele numarandu-se Vaslui, Lugoj, judetul Satu Mare sau municipiul Oradea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *