Se fura doar cand vor sefii padurilor

Se fura doar cand vor sefii padurilor
Se fura doar cand vor sefii padurilor

Situatia lemnului disparut din padurea Nadasului este un mister: rapoartele ITRSV sunt total opuse de la o zi la alta.

ARAD. Ba se fura, ba nu se fura. Ba familia Colteu respecta legea, ba lipsesc cantitati uriase de lemn din padurea Nadasului. Ba se face un control in acte, ba se face un control pe teren. Cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Oradea (ITRSV), dar si reprezentantii Directiei Silvice Arad, se contrazic in rapoarte de la o luna la alta. Declaratiile sunt ba in favoarea familiei Colteu, ba in defavoarea lor. In urma cu cinci zile scriam despre faptul ca din padurea Nadasului lipsesc cantitati uriase de lemn: sute de copaci au fost taiati ilegal, fara a fi marcati. Cei trasi la raspundere in acest caz sunt padurarii de acolo. Lipsa a sute, poate mii de metri cubi de lemn, a fost confirmata de catre Directia Silvica Arad, prin vocea purtatorului de cuvant Gelu Zdrenghea. Acesta spunea ca, intr-adevar, au fost taiati ilegal arbori, iar vinovatii sunt padurarii pentru ca ei au in paza bucata lor de padure.

Cu toate acestea, un control al ITRSV, care a avut loc cu numai 5 luni inainte, indica faptul ca taierile sunt legale.
Un control al ITRSV, care a avut loc in urma cu numai 5 luni, indica atunci faptul ca taierile sunt legale. In urma unor materiale aparute in presa, materiale care prezentau camioane pline cu lemne care luau drumul Ungariei, inspectorii de la ITRSV au demarat un control din proprie initiativa la Ocolul Silvic Privat Nadas. Imediat dupa acel control, seful ITRSV Oradea, Daniel Coras, anunta ca absolut tot ce se intampla in padurea Nadasului este legal. „Taierile din zona Ocolului Silvic Nadas sunt facute conform amenajamentului in vigoare. Nu a fost depasita limita anuala de taiere”, sustinea, in urma cu 5 luni de zile, seful padurilor. Mai mult, acesta le lua apararea celor din familia Colteu, anuntand ca s-a taiat chiar mai putin decat limita stabilita. Mai precis, pentru anul 2013, din padurea Nadasului puteau fi taiati 16.145 de metri cubi de lemn, iar in luna noiembrie erau taiati doar 11.200 de metri cubi, cu aproximativ 30 la suta mai putin fata de limita impusa.

Interventia DNA

Ciudat cum, dupa descinderile procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care au demarat in luna februarie o ancheta ce vizeaza retrocedarea Nadasului catre familia Colteu, ITRSV si Directia Silvica Arad si-au schimbat total pozitia fata de hotia din padurea Nadasului, trecand dintr-o extrema in alta. Poate ca procurorii vor avea un raspuns si pentru aceasta schimbare de atitudine. Pentru ca este imposibil ca pagubele care se ridica la sute de mii de lei, pagube confirmate de Directia Silvica Arad, sa fi fost realizate in numai 5 luni de zile, cat a trecut intre cele doua controale efectuate de ITRSV.

Vor padurea inapoi

In tot acest timp, familia Colteu cere in instanta anularea actului care suspenda activitatea Ocolului Silvic Privat Nadas. Dupa descinderile DNA, ITRSV Oradea, din proprie initiativa sau nu, a emis un act ce suspenda activitatea desfasurata in ocolul silvic. Mai precis, este interzisa cu desavarsirea taierea copacilor si comercializarea acestora. Pentru ca au ramas fara principala „masina de facut bani”, respectiv padurea, cei din familia Colteu au deschis un nou proces la Tribunalul Arad, proces in care cere suspendarea documentului emis de ITRSV. Mai concret, familia Colteu vrea sa reinceapa defrisarea padurii Nadasului si vinderea lemnului. Procesul nu a primit inca termen, aflandu-se in faza de regularizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *