Se inaspresc sanctiunile pentru defrisari. Dar nu se stie cum…

Se inaspresc sanctiunile pentru defrisari. Dar nu se stie cum...

In textul de lege elaborat de Ministerul Mediului nu se face referire la niciun cuantum al pedepsei si nici la vreun articol din Codul Penal sau din cel de Procedura Penala

Scopul proiectului este insa nobil: descurajarea agresiunilor asupra fondului forestier national

Acum, in cel de-al 15-lea ceas, pentru ca al 12-lea a trecut in momentul in care s-au ras de pe fata pamantului sute de mii de hectare de paduri, Ministerul Mediului incearca sa modifice legea astfel incat infractorii sa fie pedepsiti pe masura faptelor lor.
Potrivit unui proiect de lege privind infractiunile silvice, elaborat recent de Ministerul Mediului „in scopul descurajarii agresiunilor asupra fondului forestier national”, se vor insapri sanctiunile pentru faptele de „taiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din radacini, fara drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei precum si prin sanctionarea acestor fapte in baza Codului Penal si a Codului de Procedura Penala”, sanctiunile urmand sa fie mai aspre si in privinta tentativelor de valorificare a materialelor lemnoase procurate ilegal, respectiv primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul ori comercializarea materialelor lemnoase fara provenienta legala.
Conform modificarilor aduse actului normativ, faptele „vor fi constatate si sanctionate tot ca infractiuni, in baza Codului Penal si a Codului de Procedura Penala”.
In textul de lege, care are numai cinci articole, nu se face insa referire la niciun fel de cuantum al pedepsei, nici la vreun articol din Codul Penal sau din cel de Procedura Penala, lasandu-se ca de obicei portite de scapare pentru eventualii infractori „protejati”. Se spune doar ca faptele ar trebui sa fie „incadrate ca infractiuni indiferent de valoarea pagubei produse si sa fie sanctionate in conformitate cu dispozitiile Codului Penal si Codului de Procedura Penala”.

Se tinea cont de valoarea pagubei

In prezent, taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, a arborilor precum si furtul de arbori doborati sau rupti de fenomene naturale, sunt fapte sanctionate ca infractiuni daca valoarea materialului lemnos sustras depaseste de 5 ori inclusiv pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, potrivit Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.
Aceleasi fapte sunt definite ca si contraventii silvice daca valoarea materialului lemnos sustras este de pana la de 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior potrivit Legii nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.
Prevederile actuale referitoare la furt ca fapta calificata au limitele minime si maxime ale pedepselor mai mici decat in Codul Penal. Totodata, prevederile actuale din Codul silvic instituie ca fapta de furt intruneste elementele constitutive ale infractiunii numai daca valoarea materialului lemnos sustras atinge o anumita limita. „Faptele sus mentionate ar trebui sa fie incadrate ca infractiuni indiferent de valoarea pagubei produse si sa fie sanctionate in conformitate cu dispozitiile Codului Penal si Codului de Procedura Penala”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
In ceea ce priveste primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul ori comercializarea materialelor lemnoase fara documente legale de transport sau cu documente din care nu rezulta provenienta legala a materialelor lemnoase, acestea sunt fapte de natura contraventionala, constatate si sanctionate in baza Legii nr. 171/2010.

Intre anii 1991 – 2005, 125.000 ha au fost rase de pe fata pamantului

In urma inundatiilor din 2005, anchetele autoritatilor au scos la iveala o serie de ilegalitati. In urma acestor controale s-a stabilit ca principala cauza a imenselor prejudicii provocate de inundatii a fost taierea ilegala a arborilor. Asa cum am mai scris, din anul 1991 pana in 2005, aproximativ 30.000 de hectare de padure, din cele 6,3 milioane de hectare ale Romaniei, au fost defrisate total si 95.000 hectare partial, cele mai afectate judete fiind Bacau, Suceava, Vrancea, Piatra Neamt si Covasna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *