Se lanseaza site-ul oficial al destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramuresul istoric

    Se lanseaz? site-ul oficial al destina?iei de ecoturism Mara-Cos?u-Creasta Coco?ului din Maramure?ul istoric

    Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului a obtinut statutul de destinatie de ecoturism in iulie 2014, iar pe 7 octombrie, la Brasov, a primit si distinctia oficiala din partea Autoritatii Nationale pentru Turism, in cadru

    Se lanseaza site-ul oficial al destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramuresul istoric
    Se lanseaza site-ul oficial al destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramuresul istoric

    l Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism. Cu ocazia aceasta, WWF-Romania lanseaza la nivel national si international website-ul oficial al destinatiei, www.ecomaramures.com, care ofera informatii practice si recomandari de calatorie, de natura sa ghideze si sa usureze experienta de vizitare.

    Website-ul este rezultatul unui efort de documentare de cateva luni de zile si una dintre componentele importante ale initiativei de dezvoltare a destinatiei ecoturistice pentru care organizatia a lucrat impreuna cu parteneri de nadejde din zona, precum biroul judetean de informare turistica MaramuresInfoturism, Asociatia Ecologic sau Centrul de Ecologie si Turism Maramures. Pagina web scoate la iveala valorile naturale si patrimoniul cultural remarcabile care au adus zonei statutul greu de dobandit de destinatie ecoturistica si ofera idei de petrecere a timpului, recomandari de cazare si de luat masa, precum si informatii privind accesul in zona. De asemenea, site-ul prezinta cauza de conservare a patrimoniului care sta la baza initiativei de dezvoltare ecoturistica si principalele activitati desfasurate de WWF si organizatiile partenere pentru a impiedica degradarea sau distrugerea acestuia.

    Mara-Cosau-Creasta Cocosului este o zona speciala, cu 7 arii naturale protejate (doua fiind chiar incluse in reteaua europeana Natura 2000), sate traditionale cu o arhitectura unica si porti sculptate in lemn, cu traditii si obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajisti, fanete, terenuri cultivate si zone impadurite), biserici-monument din lemn si doua biserici in Patrimoniul UNESCO. Turismul are un impact semnificativ asupra zonelor si comunitatilor unde se practica, iar in Mara-Cosau-Creasta Cocosului, dat fiind acest patrimoniu bogat, dar si o serie de probleme care afecteaza zona, impactul turismului s-a dorit a fi unul puternic pozitiv. Dintre problemele cele mai serioase se pot aminti dificultatile custozilor ariilor protejate de a aplica masurile de protectie a acestora din pricina insuficientei fondurilor publice, riscul major de abandonare a traditiilor si a ocupatiilor traditionale si pierderea arhitecturii traditionale. Astfel, s-a dorit transformarea turismului in instrument de colectare a fondurilor lipsa sau necesare si de directionare a lor pentru adresarea acestor probleme, dar si in catalizator al unei dezvoltari armonioase, cu politici publice imbunatatite si practici de afaceri in turism mai responsabile. Turistii pot avea o contributie esentiala la misiunea de pastrare a mostenirii maramuresene, iar informatii despre modul in care o pot face se pot gasi in sectiunea „Conservarea zonei” de pe site.

    Monia Martini, Manager de Proiecte Economie Verde din cadrul WWF-Romania considera ca „Maramuresul Istoric este o zona cu adevarat speciala datorita frumusetii peisajelor si a altor beneficii posibile datorita conexiunii stranse intre om si natura. Prin actiunile WWF promovam cat de important este sa intelegem adanc aceste conexiuni si sa cooperam pentru a permite o dezvoltare sanatoasa si pe termen lung. Am crezut dintotdeauna si credem in continuare ca destinatia ecoturistica este o oportunitate majora in acest sens.”
    Cum a inceput totul
    In anul 2012, tara noastra a fost prima din Europa si printre primele din lume care au adoptat un set de criterii tehnice care sa permita desemnarea si consolidarea anumitor microregiuni cu potential ca destinatii nationale de ecoturism. Criteriile au fost elaborate pe baza Standardelor Europene de Ecoturism de catre un grup interministerial din care au facut parte si WWF, Asociatia de Ecoturism din Romania sau UNDP Romania. Pe baza acestor criterii, Autoritatea Nationala pentru Turism a lansat la nivel national invitatia ca microregiunile interesate sa se autoevalueze si sa-si depuna candidatura pentru titlu. Mara-Cosau-Creasta Cocosului s-a aflat pe lista primelor zone care au dorit statutul de destinatie ecoturistica.

    Scopul demersului ANT si Ministerului Turismului este crearea unei retele nationale de astfel de destinatii care sa dea substanta brandului de tara si care sa stimuleze dezvoltarea comunitatilor rurale cu patrimoniu natural si cultural bogat.
    Demersurile din Mara-Cosau-Creasta Cocosului

    Demersurile locale isi au radacinile in anul 2006, cand Asociatia Ecologic, impreuna cu WWF-Romania si Fundatia pentru Parteneriat au creat un traseu turistic verde de 86 km care leaga cele 7 arii naturale protejate si 7 sate traditionale: Drumul Mostenirii Maramuresene. Ulterior, in 2012, in cadrul unui proiect WWF-Romania finantat de UNEP, prin Fondul Mondial pentru Mediu, s-au pus bazele unui Parteneriat Local cu membri cu profil diferit (economic – turistic, autoritati publice, ONG-uri, custozi de arii protejate), avand drept scop dezvoltarea si promovarea destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului, ca initiativa de interes local. Acest proiect a oferit practic cadrul pentru deschiderea dialogului, pentru crearea unei viziuni integrate de dezvoltare si coagularea eforturilor si resurselor pentru realizarea acestei viziuni comune.

    In cadrul aceluiasi proiect a fost creat un mecanism cu totul nou pentru tara noastra, de sprijinire financiara a ariilor protejate de catre sectorul de turism; acesta s-a concretizat in Fondul de Conservare si Dezvoltare Durabila, unde se aduna donatii fixe anuale din partea pensiunilor si tur-operatorilor parteneri, dar si donatii individuale de la persoanele care doresc sa contribuie concret. Mecanismul reprezinta acum un model pentru zone cu nevoi similare sau care doresc sa devina destinatii de ecoturism, contributia sectorului privat la conservare fiind unul dintre criteriile pentru desemnarea ecodestinatiilor.

    Ce se intampla pe viitor

    Statutul de destinatie obtinut de zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului este un motiv de mandrie si o realizare importanta ce incuneaza o munca de ani de zile; insa este poate mai mult decat orice un angajament asumat pe termen mediu si lung care daca nu este respectat va rezulta in pierderea acestui statut si a sprijinului oferit de autoritatile nationale in turism.
    Dezvoltarea pe termen lung a zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului in ce priveste ecoturismul presupune reglarea aspectelor problematice locale si politici armonizate la nivel de zona, pentru o mai buna gestionare a resurselor naturale, practici mai responsabile in turism si cresterea calitatii serviciilor turistice, precum si pentru stoparea distrugerii arhitecturii traditionale. Organizatiile de la nivel local partenere in aceasta initiativa depun in continuare eforturi in acest sens. De pilda, Asociatia Ecologic lucreaza la imbunatatirea politicilor publice si a infrastructurii de turism, iar Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest, incearca imbunatatirea politicilor de urbanism si protejare a patrimoniului construit. WWF-Romania este de asemenea in continuare prezenta in zona, cu proiecte de economie verde care sa stimuleze aceasta dezvoltare, dar si prin consolidarea cooperarii la nivel local, intre diferitii actori si factori de decizie, pentru ca rezultatele obtinute pana acum sa fie fructificate si multiplicate.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *