Celebrii arbori sunt inlaturati cu utilaje specializate, iar in locul lor se planteaza castani tineri.

Edilii Orasului Gazarilor vor sa mentina Bulevardul Castanilor, vechi de mai bine de un secol si s-au gandit sa-l intinereasca prin replantarea de puieti din aceeasi specie. Viceprimarul Radu Socoleanu, desi stie ca acest arbore este o specie sensibila la poluare, sustine ca bulevardul face parte din patrimoniul Ploiestiului si primaria a decis sa planteze tot castani.

Cum multi dintre arbori sunt intr-o stare foarte proasta, avand scorburi adanci si trunchiul putrezit, era necesar sa fie inlocuiti cu puieti, ne explica edilii. De inlocuire se ocupa Administratia Domeniului Public si Privat Ploiesti, care planteaza noile exemplare de castani pe locul celor vechi.

Pentru taierea castanilor vechi e nevoie insa si de un acord al agentiei locale de protectia mediului.
„Noi nu dam decat un punct de vedere cu privire la starea castanilor. Castanul e o specie foarte sensibila la poluare, iar puietii care acum sunt pusi sub arborii vechi se usuca”, spune Cornelia Popa, de la Departamentul de protectia naturii din cadrul agentiei de mediu.

Sistem de hidratare prin picurare

Viceprimarul Radu Socoleanu spune ca primaria a investit intr-un sistem special de hidratare a castanilor prin picurare. Deocadata, insa, la fata locului nu se vad decat buturugi si utilaje de extragere a acestora din pamant. Primaria a dotat echipele de interventie cu utilaje specializate, dar operatia merge greu din cauza starii precare a radacinilor, care se rup usor. Etapa a doua va fi plantarea de puieti.

Pe acest bulevard central se afla in prezent 739 de castani, dintre care, in ultimii patru ani, au fost inlocuiti 258. In prezent, in pepinierele locale exista 835 de puieti de castan, disponibili pentru inlocuire.

Pentru limitarea poluarii pe Bulevardul Castanilor si pentru o cat mai buna conservare a acestui monument natural, administratia locala a luat, inca de anul trecut, hotararea de a restrictiona circulatia autovehiculelor de vineri seara pana luni dimineata.

In weekend, Bulevardul Castanilor este foarte aglomerat, el fiind preferat de ploiestenii care vor sa se plimbe si de copiii care vin cu rolele sau cu bicicletele. Edilii spun ca circulatia autovehiculelor pe Bulevardul Independentei, cu exceptia troleibuzelor, va fi interzisa pe intreaga perioada de desfasurare a actiunii de plantare a puietilor, traficul urmand a fi dirijat de agentii Directiei Politiei Rutiere Prahova.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here