Se scumpesc certificatele verzi

Investitorii din sectorul eolian cer Guvernului revizuirea ordonan?ei privind amânarea certificatelor verzi
Se scumpesc certificatele verzi
Se scumpesc certificatele verzi

Valorile de tranzactionare a certificatelor verzi au fost majorate cu circa 6%, in urma unui ordin dat de ANRE (reglementatorul pietei de energie). Astfel, un certificat verde poate fi tranzactionat, in acest an, la valori cuprinse intre 129,64 de lei (28,8 euro) si 264,09 lei (58,8 euro). Anul trecut, aceste valori erau cuprinse intre 121,89 de lei si 248,3 lei.

Reprezentantii ANRE ne-au declarat ca aceasta majorare reprezinta indexarea valorii certificatelor cu indicele mediu de inflatie transmis de Eurostat. Legislatia europeana si cea autohtona obliga ANRE sa actualizeze, in termen de 15 zile de la comunicare, valoarea certificatelor verzi cu acest indice, ne-au precizat acestia.

In acest an, in cazul neindeplinirii cotei obligatorii de certificate, operatorii vor plati 528,17 lei (117,6 euro) pentru o unitate neachizitionata.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca analizeaza posibilitatea plafonarii valorii maxime a unui certificat verde la circa 30 de euro pentru a limita efectele cresterii productiei de energie regenerabila asupra consumatorilor cas-nici si industriali. O asemenea masura este puternic criticata de investitorii din domeniul energiei curate, care au aratat ca pretul certificatelor trebuie sa fie stabilit de piata si ca valoa-rea unui certificat va scadea atunci cand cererea va fi mai mica decat oferta.

Pe piata centralizata a certificatelor verzi administrata de OPCOM, ultimele tranzactii realizate in martie s-au incheiat la pretul de 232,5 lei/unitate. Potrivit datelor OPCOM, in prima jumatate a anului trecut, pretul mediu de tranzactionare a fost de 246,6 lei/unitate, dupa care a cunoscut o tendinta de scadere. Pe piata OPCOM sunt tranzactionate o treime din certificatele disponibile pe piata.

Operatorii din piata de energie sustin ca in tranzactiile bilaterale directe, pretul unui certificat este cu circa 20% mai mic decat media OPCOM.
Surse din ANRE sustin ca varianta reducerii valorii maxime a certificatelor verzi analizata de ministrul Nita nu este recomandata deoarece statul risca sa fie actionat in judecata de operatorii care produc, in prezent, energie regenerabila.

Constantin Nita mai analizeaza si posibilitatea reducerii numarului de certificate, exceptarea industriei de la plata certificatelor, restrictionarea accesului la retea si introducerea unei taxe de echilibrare pentru producatorii de energie regenerabila. Ministrul Energiei doreste, astfel, sa limiteze impactul costurilor schemei de sprijin pentru energia verde asupra consumatorilor.

Tara noastra a ales sa sprijine energia regenerabila (hidro, eoliana, solara, biomasa etc.) prin cote obligatorii de certificate verzi. Aceste cote sunt impuse tuturor furnizorilor de electricitate, care le transfera integral consumatorilor. Cotele sunt stabilite in functie de energia livrata de operatori.

In ultimii ani, certificatele verzi s-au tranzactionat la pret maxim din cauza faptului ca nu producem suficienta energie verde cat sa acoperim cererea (cotele obligatorii de achizitie a certificatelor).

Pentru acest an, ANRE estimeaza ca vor fi emise certificate verzi in valoare totala de circa 600 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *