Sebes: Razboiul formaldehidei infierbanta spiritele

Sebes: Razboiul formaldehidei infierbanta spiritele
Sebes: Razboiul formaldehidei infierbanta spiritele

Mai multe asociatii ecologiste se opun deschiderii unei noi sectii la uzina Kronospan. Protestatarii spun ca ar exista o legatura directa intre functionarea instalatiei de formaldehida si inmultirea cazurilor de cancer, acuzatie respinsa de investitor.

Sebesul a ajuns in centrul unui adevarat razboi al nervilor. De trei saptamani, duminica de duminica, peste 1.000 de oameni ies in centrul orasului pentru a protesta impotriva intentiei companiei austriece Kronospan de a construi o noua instalatie de producere a formaldehidei, o substanta chimica folosita in productia de placi de MDF si PAL. Protestele sunt organizate de Grupul de Initiativa Civica Sebes si sunt sustinute de mai multe organizatii neguvernamentale cu profil ecologic. Protestatarii spun ca vor inceta sa iasa in strada abia dupa ce fabrica de formaldehida va fi mutata la o distanta de cel putin 50 de kilometri departare de oras. Unii dintre protestatari spun ca ar exista o legatura directa intre producerea formaldehidei pe plan local si inmultirea cazurilor de cancer. De asemenea, ei intentioneaza sa convoace un nou referendum local pe tema functionarii instalatiilor de formaldehida. Un referendum anterior a esuat, pentru ca pragul de validare era de 50 la suta. Acum, insa, dupa scaderea pragului la 30 la suta, un nou referendum local ar avea toate sansele sa fie validat.

Protestele au loc intr-unul dintre cele mai industrializate si mai prospere orase din Romania. In Sebes, practic, nu mai exista someri, datorita investitiilor austriece, germane, italiene sau suedeze, iar multi dintre muncitori sunt adusi din localitatile invecinate. Insa industrializarea masiva a adus si un mare grad de poluare. In acest context, reprezentantii companiei Kronospan spun ca nu ar exista nici un fel de legatura intre cancer si poluarea cu formaldehida, denuntata de ecologisti. “Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de actiunile si declaratiile unor reprezentanti ai societatii civile din Sebes, dar mai ales ale unor organizatii non-guvernamentale straine si a unor persoane care nu traiesc si nu au trait niciodata in Sebes al caror scop declarat este protectia mediului, dar ale caror actiuni fac dovada unei lipse de informare adecvata, ignoranta si chiar rea-credinta“, spun reprezentantii Kronospan, prin intermediul unui comunicat de presa. Compania Kronospan vrea sa puna in functiune in primavara acestui an, la Sebes, o noua fabrica de producere a formaldehidei. Este vorba de o investitie de 18 milioane de euro. Instalatia de formaldehida este second-hand si a fost cumparata din Franta. Investitia companiei austriece Kronospan se afla in procedura de revizuire a autorizatiei de mediu. Ministerul Mediului anunta ca analizeaza doua contestatii pe aceasta tema.

Initiative

Campania „Opriti poluarea in Sebes!“ a fost initiata de catre locuitorii orasului organizati in Grupul de Initiativa Civica Sebes.„Cetatenii solicita autoritatilor sa ia masuri urgente in vederea stoparii poluarii orasului Sebes si sa interzica continuarea activitatii principalului poluator S.C. Kronospan S.A. atata timp cat acesta nu respecta cu strictete normele europene de protectia mediului“, spun reprezentantii organizatiei civice care a initiat protestul.

Ecologistii aduc in favoarea lor si argumente medicale. „OMS spune clar in comunicatul nr. 153 din 15 iunie 2004 ca formaldehida este clasata in grupa I a agentilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizatiei demonstrand ca aceasta substanta poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.

Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sanatate Publica Targu-Mures in 2008 pentru Regiunea Centru, judetul Alba detine locuri „fruntase“ la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric si melanom malign. Alte date oferite de CRSP Mures spun ca in judetul Alba se imbolnavesc de cancer circa 1.800 de persoane anual, si mor circa 800 anual“, mai afirma organizatorii protestului de duminica.

Potrivit reprezentantilor adminis­tratiei judetene din Alba, un referendum local poate sa blocheze extinderea fabricii, dar nu poate sa decida inchiderea unitatilor deja functionale.

Oprirea functionarii unei fabrici poate fi decisa doar daca exista dovezi clare referitoare la faptul ca nu ar respecta legislatia de mediu, iar aceasta fapta ar pune in pericol sanatatea oamenilor. Deocamdata, nu exista vreun document oficial care sa arate acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *