Seceta a transformat Dunarea intr-un fir de apa. Vezi care sunt efectele caniculei din ultima perioada!

    Insule de nisip in mijlocul apei, pasari care cauta disperate mancare si pamant atat de uscat incat parca implora pentru o picatura de ploaie. Din pacate, acesta este peisajul deprimant pe care l-a creionat seceta in zona Cernavoda din Constanta. Dunarea a secat in unele locuri atat de mult incat poti sa o traversezi la pas. Autoritatile spun ca, din fericire, circulatia fluviala nu este afectata.

    La peste 30 de grade Celsius, pornim calatoria noastra pe malul constantean al Dunarii. Ne oprim intr-o zona in care peisajul ne fascineaza: la Seimeni. De jur imprejur este numai verdeata insa cu siguranta arsita o va distruge, mai ales ca Dunarea a secat din cauza secetei. In locul apei a ramas pamantul uscat, iar pasarile s-au strans in jurul peticelor de apa, in cautarea hranei.

    Daca, in urma cu cateva saptamani, langa Seimeni se circula cu barca, acum se poate traversa pe jos. Cea mai adanca este pe pana la genunchi.

    Insule de nisip au aparut in mijlocul apei.

    Rdacinile acoperite de apa au ajuns acum la suprafata. In localitatea numita, sugestiv, Dunarea, cei mai afectati sunt pescarii care spun ca in aceasta perioada nu mai au cum sa mai scoata un ban. Aceeasi situatie si la Capidava. Aici se poate traversa Dunarea fara sa te uzi, direct cu masina.

    In ciuda secetei, autoritatile spun ca traficul fluvial nu a fost afectat.

    ‘Pe Dunarea fluvial, pe portiunea administat de APC Galati, asiguram cei 2 metri si jumatate, probleme sunt pe sectorul administrat de bulgari, mai ales in zona Zimniciea – Belene’, explica Corneliu Carp, inginer sef AFDJ.

    In acest moment, debitul Dunarii este la jumatate fata de media anuala, adica 2500 metri cubi pe secunda.  Din fericire nu sunt probleme nici la Centrala Nucleara de la Cernavoda, ale carei reactoare sunt racite cu apa Dunarii.

    ‘Cele doua reactoare functioneaza normal si pentru ca in ultimii doi – trei ani s-au facut dagari la jonctiunea dintre Canalul Dunare Marea Neagra si Dunare,  pe unde se alimenteaza cu apa cele doua reactoare’, precizeaza Gheorghe Hansa, primarul din Cernavoda.

    Potrivit stasticilor Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, in zona Cernavoda cea mai grava situatie s-a inregistrat in septembrie 2003. Atunci au fost inregistrate cele mai mici cote ale Dunarii. Din fericire, pentru urmatoarele zile este anuntata o crestere a nivelul apei insa nu se stie cat se va mentine acest trend, mai ales ca, spun meteorologii, temperaturile fierbinti perisista si in perioada urmatoare.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *