Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“

Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“

Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“

Complexul piscicol Dumbravita, arie de protectie speciala avifaunistica si sit Ramsar – zona umeda de importanta internationala, este situat in depresiunea Barsei, in bazinul Oltului, la 25 de kilometri de municipiul Brasov.

Datorita biodiversitatii complexe intalnite aici, Complexul piscicol Dumbravita mai este denumit si „Delta din Carpati“. Aria protejata, situata pe teritoriul comunelor Dumbravita si Halchiu, se intinde pe 420 de hectare, dintre care 180 de hectare lacul de acumulare si un complex de helestee, precum si zona din imediata vecinatate a luciului de apa acoperita cu plante emerse, stufaris, papuris, rogoz, palcuri de salcie, fanete si pasuni.

Fiind un paradis al pasarilor salbatice, in rezervatie au fost indentificate pana in prezent peste 213 specii dintre care 196 protejate. Dintre speciile protejate care pot fi observate sunt rata rosie, barza alba, barza neagra, starcul rosu, cufundarul mic, acvila tipatoare,starcul pitic. Intreaga arie reprezinta cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul dintre cele mai importante din centrul tarii.Pentru cateva specii de pasari cum sunt barza neagra, egreta mica, egreta mare, califarul alb, este zona cu cele mai mari efective observate in Transilvania. Aria protejata este singurul loc din Transilvania unde cuibareste cormoranul mic si pescarusul cu cap negru, iar starcul rosu are cea mai mare populatie cuibaritoare din Transilvania. Din 2012, alte cateva specii ca starcul de noapte, starcul galben si egreta mica au inceput sa cuibareasca aici. Toamna anului 2013 a prilejuit un record al zonei si chiar al Transilvaniei prin cel mai mare grup de berze negre in migratie, in numar de 80, care au stat mai multe saptamani pe helesteele de la Dumbravita. Atragerea si mentinerea lor o perioada se datoreaza unui management piscicol care tine de exigentele speciei.


Presedintele filialei Brasov a Societatii Ornitologice din Romania, prof. Dan Ionescu, a declarat ca aria protejata este monitorizata, observandu-se ca de aproximativ doi ani, din cauza secetei in zona Rotbav, care apartine de aria protejata, au inceput sa dispara cateva balti.

‘Este un mare semnal de alarma pe care il tragem pentru a vedea ce se poate face avand in vedere ca schimbarile climatice sunt din ce in ce mai accentuate. Daca la Brasov nu au fost probleme cu precipitatiile, in zona precipitatiile fiind in limite normale, de doi ani observam ca seceta s-a accentuat si in aceasta zona. Vom continua sa face monitorizari si observatii in mod regulat, dar se pare ca, in urmatorii ani, vor aparea unele probleme la aceasta arie protejata din cauza secetei’, a spus prof. Dan Ionescu.

El a adaugat ca, in ultimii ani, pentru turistii care viziteaza aria protejata a caror numar este in crestere se organizeaza turismul de tip birdwatching cu un rol educativ asupra vizitatorilor, in special al copiilor. Prin stradania custozilor, pe cuprinsul ariei protejate s-a imbunatatit accesul pentru practicarea acestui turism, s-au montat panouri informative bilingve, s-au editat materiale despre pasarile zonei, precum si harti si pliante despre aria protejata, a afirmat Dan Ionescu.

Pentru cei care ajung in aceasta zona, mai pot vizita cetatile si bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav si Codlea, cetatea din Rasnov sau Castelul Bran, centrul istoric al Brasovului.
In prezent, intreaga suprafata de helestee si iazuri de la Dumbravita face parte din situl Natura 2000 „Dumbravita – Rotbav – Magura Codlei“, iar pentru viitor se intentioneaza ca situl Ramsar sa fie extins si sa cuprinda intreaga arie de zone umede de la Feldioara – Maierus – Arini – Haghig, sustine conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov.11 Apr 2014 - Sursa: News BrasovArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016