Secete devastatoare din cauza schimbarilor climatice

Secetele din ultimii zeci de ani care au facut peste 100.000 de victime in zona Sahel din Africa ar putea deveni si mai devastatoare din cauza schimbarilor climatice.
seceta
Secetele, care sunt prezente in zona sub-Sahariana de secole intregi, sunt un fenomen normal in aceste parti, insa incalzirea globala va transforma aceste secete in unele mult mai severe si mai greu de suportat de persoanele din acea zona.

„Este evident faptul ca Africa de Vest este pe muchie de cutit, iar situatia ar putea deveni mult mai rea pe viitor din cauza cresterii temperaturilor”, a declarat climatologul Jonathan Overpeck, de la Universitatea Arizona, coautor al studiului publicat in revista de specialitate Science, citata de Reuters.

Sahel este o zona de tranzitie, de la desertul Sahara regiunea de savana Sudan, in partea central-nordica a Africii.

Overpeck si colegii sai au studiat sedimentele din lacul Bosumtwi, din Ghana, unde se inregistreaza aproape in fiecare an secete, inca de acum 3.000 de ani. Astfel, cercetatorii au reusit sa observe un model al secetelor din ultimii zeci de ani, precum cea care a inceput in Sahel in 1960 (care a ucis circa 100.000 de persoane), cat si a marilor secete, dintre care cea mai recenta a tinut din 1400 pana in 1750.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit existenta unor paduri care au crescut candva in jurul lacului secat, varfurile unora dintre copaci putand inca fi observate cand nivelul apei este mai scazut.

In perioada ultimei secete din Sahel, nivelul apei din lac a scazut cu circa 5 metri, in comparatie cu 30 de metri, cat a scazut in timpul unei mari secete. „Ceea ce este tulburator este faptul ca descoperirile noastre arata ca ultimele secete au fost unele minore in comparatie cu altele inregistrate de-a lungul istoriei”, a aratat Timothy Shanahan, de la Universitatea Texas, coautor al studiului.

Cele mai recente date adunate despre lacul Bosumtwi indica faptul ca secetele de aici sunt legate de fluctuatiile temperaturilor inregistrate pe mare, fenomen cunoscut sub numele de Oscilatia multidecenala a Atlanticului (AMO).

Cu toate acestea, nu se cunosc motivele ultimelor secete care au durat sute de ani, insa schimbarile climatice ar putea transforma asemenea secete in unele devastatoare.

Este de asteptat ca temperaturile din regiune sa creasca in acest secol cu 2,77 pana la 5,55 grade Celsius, chiar daca exista posibilitatea reducerii cantitatii de gaze cu efect de sera.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *