Secretarul general al ONU cere Chinei sa se implice mai mult in lupta contra schimbarilor climatice

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a cerut vineri Chinei sa-si asume responsabilitati de mare putere in privinta schimbarilor climatice si sa dea, astfel, un impuls pentru incheierea unui nou acord international, in decembrie, la Copenhaga, anunta AFP.terra

„Fara China, nu vom putea ajunge sa incheiem cu succes un acord-cadru international asupra climei. Dar alaturi de China, exista perspective mari sa ajungem la un acord la Copenhaga”, a subliniat Ban Ki-moon, prezent la lansarea unui proiect ce vizeaza promovarea utilizarii becurilor economice in China.

Statele lumii, reunite sub egida ONU, vor incerca in decembrie sa ajunga la un acord post-Kyoto privind modalitatile de combatere a schimbarilor climatice.terra1

„Semnale puternice ale Chinei privind actiunile de reducere (a emisiilor) ar face ca procesul de negociere sa avanseze mai rapid. Pot, de asemenea, impune altor state sa faca mai mult (pentru reducerea acestora)”, a mai spus Ki-moon, care a apreciat progresele deja realizate de statul asiatic in acest domeniu.

Desi este unul dintre primii doi emitatori mondiale de gaze cu efect de sera, alaturi de SUA, China nu a fost obligata sa-si atinga anumite obiective prin protocolul de la Kyoto, insa si-a fixat propriile teluri in materie de eficienta energetica si de reducere a emisiilor de CO2.

In plus, China considera ca marii poluatori istorici, respectiv tarile dezvoltate, trebuie sa-si asume reducerea substantiala a emisiilor de dioxid de carbon si sa sprijine financiar tarile in curs de dezvoltare in lupta impotriva incalzirii globale.

Fosta administratie americana a refuzat sa ratifice protocolul de la Kyoto, in care nu erau precizate constrangeri clare in acest domeniu pentru marile economii emergente, precum China si India. In schimb, Barack Obama a anuntat ca se va implica in reducerea emisiilor si ca va spori cooperarea la acest capitol cu China si India.

Un plan privind reducerea gazelor cu efect de sera, in special CO2, cu 17% pana in 2020, fata de nivelul din 2005, coroborat cu dezvoltarea energiilor verzi, a fost adoptat la finalul lunii iunie de Camera Reprezentantilor din SUA, urmand sa fie votat si in Senat.

China, care este a treia economie mondiala, se confrunta deja cu probleme grave de poluare a apelor si a atmosferei, cauzate de dezvoltarea economica bazata pe folosirea carbunelui. In prezent, 70% din energia Chinei provine din arderea huilei.

In prezent, China studiaza un plan masiv de investitii in energii regenerabile, in speciale din surse eoliene, care are ca obiectiv majorarea actualei capacitati instalate de la 12 gigawatti la 100 gigawatti in 2020, fata de 30 gigawatti, cat prevad proiectiile actuale.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *