Sectorul imobiliar sufera in continuare, dar domeniul energetic va creste substantial in 2012

Sectorul imobiliar sufera in continuare, dar domeniul energetic va creste substantial in 2012

Sectorul imobiliar sufera in continuare, dar domeniul energetic va creste substantial in 2012, spune Sabin Volciuc, coordonatorul practicii de finantari al casei de avocatura DLA Piper.

DLA Piper, care a acordat asistenta juridica OMV Petrom pentru cea mai mare finantare de pe piata locala, in valoare de 930 de milioane de euro , si a ajutat BCR in legatura cu mai multe finantari pentru proiecte de energie regenerabila, discuta cu mai multi investitori straini care analizeaza oportunitatile din piata romaneasca.

Capital: Cat de dispuse mai sunt bancile sa finanteze economia, avand in vedere evolutia din ultimii ani? Se poate si mai rau decat este acum?

Sabin Volciuc: Nu este exclus ca bancile sa fie reticente in a acorda finantari noi in prima jumatate a acestui an, in special din cauza incertitudinii care domina piata, fapt care a dus la o crestere a aversiunii fata de risc. Probabil, departamentele de risc din banci vor face o analiza mai detaliata a fiecarei finantari, luand in considerare orice risc posibil sau probabil asociat cu o anume societate, industria in care opereaza, precum si scopul finantarii. Pe de alta parte insa, companiile solide precum si proiectele bancabile nu ar trebui sa aiba probleme in atragerea de finantari. Mai rau decat acum? Avand in vedere ca in trimestrul doi se finalizeaza situatiile financiare ale companiilor pentru anul trecut, am putea sa vedem o crestere a restructurarilor creditelor si chiar a numarului de proceduri de insolventa, intrucat 2011 a fost un an dificil si, probabil, indicatorii financiari asumati de catre companii fata de banci nu au putut fi respectati. Asemenea cresteri nu pot decat sa dauneze sistemului bancar, deja afectat de credite neperformante.

Capital: Sa ne asteptam anul acesta la intrari pe piata locala? Fonduri de investitii, de exemplu?
S.V.: Cred ca vor continua sa-si faca simtita prezenta in piata tot cei care sunt deja prezenti in Romania si regiunea Europei Centrale si de Sud-Est si in special cei pentru care Romania este o piata strategica. Cu siguranta insa, vom vedea si intrari noi in energie, acesta fiind principalul sector care poate aduce crestere economica in 2012.

Capital: Credeti ca vom asista la un boom in zona productiei de energie regenerabila?
S.V.: O mare parte din legislatia privind energia regenerabila a fost finalizata. Exista, asadar, premisele unei cresteri a numarului de proiecte de regenerabile in urmatorii ani si nu exclud sa avem chiar un boom in acest domeniu. Insa, conditiile de piata sunt dificile, si acest lucru poate avea un impact direct asupra dezvoltarii acestor proiecte. In ceea ce ne priveste, observam un interes sporit din partea investitorilor straini in acest domeniu.

Capital: Dar cu ce bani se vor face aceste investitii daca bancile ezita? Cu bani de pe pietele internationale? Bursa din Romania nu pare o optiune.
S.V.: Investitorii strategici care sunt solizi din punct de vedere financiar pot accesa cu usurinta finantari de la bancile internationale cu care au relatii de lunga durata. Si BERD a acordat finantari pentru cateva asemenea proiecte in Romania si ar putea sa fie in continuare activa in aceasta piata. In plus, cred cu tarie ca vom avea, in acest an, mai multe finantari pentru proiecte de energie regenerabila acordate chiar de catre bancile locale. Bineinteles, nu putem spune ca orice proiect este bancabil sau ca orice investitor poate prezenta increderea si expertiza necesara, elemente extrem de relevante pentru banci.

Capital: Ati fost contactati de investitori chinezi?
S.V.: Am avut unele contacte limitate si cu investitori chinezi. Exista unele tatonari in domeniul energiei in Romania. Asteptam insa sa vedem investitii concrete.

Capital: Ce parere aveti despre privatizarile anuntate de stat, tot in zona energiei?
S.V.: Privatizarile din domeniul energiei fac parte din angajamentul Guvernului fata de FMI si ar putea aduce resurse importante la buget. Ofertele publice prin bursa reprezinta o modalitate buna de privatizare, intrucat am putea avea o probabilitate ridicata ca pretul de vanzare pentru un pachet minoritar de actiuni sa fie aproape de maximul suportat de piata. Insa planificarea perioadelor acestor oferte publice trebuie analizata serios, avand in vedere ca potentialii investitori interesati sunt mai mult sau mai putin similari si suma totala care se doreste a fi atrasa este de aproximativ un miliard de euro. Sper ca exista asemenea resurse in piata si cred ca Bursa de Valori Bucuresti, care are un suflu nou, va ajuta mult.

Capital: Pana la urma, vom vedea nume noi pe piata energiei din Romania?
S.V.: Cum am mentionat anterior, vom asista la intrarea catorva noi jucatori de talie internationala in viitorul apropiat, in special pentru proiecte de energie regenerabila. Si vanzarile de pachete minoritare in societatile din domeniul energiei s-ar putea sa atraga un anumit interes. In plus, daca ne uitam la piata in general, ma astept ca antreprenorii romani, care au strans din dinti pentru a nu vinde la 30% din valoarea din 2007-2008 a companiei, sa ia in considerare o vanzare a businessului

Capital: Cum v-a mers in 2011?
S.V.: Am crescut cu aproximativ 25% in ceea ce priveste cifra de afaceri si ne propunem sa fim pe crestere si anul acesta. Practicile de corporate M&A si finantari au inregistrat avansuri importante, iar sectoarele cele mai active au fost energia si industria farmaceutica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *