Sedentarismul ne poate imbolnavi de spondiloza cervicala

Sedentarismul ne poate imbolnavi de spondiloza cervicala

Trecuta pe lista afectiunilor ce apar o data cu varsta, spondiloza cervicala a inceput sa faca victime si printre tineri * si lista cauzelor s-a marit, iar pe langa factorul genetic au inceput sa fie trecute sedentarismul si obezitatea

Una dintre cele mai cunoscute boli reumatice este spondiloza cervicala. Specialistii spun ca este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, foarte frecventa in zona lombara si cervicala. Spondiloza consta in depuneri de calciu la nivelul marginilor platourilor discale sau in jurul articulatiilor, depuneri cunoscute in limbajul popular drept „ciocuri de papagal”. Foarte intalnita, pana nu demult, in segmentul de varsta 60-75 de ani, afectiunea a inceput sa faca victime si printre persoanele tinere.

Daca la varstnici intervine factorul genetic si, evident, numarul anilor, la tineri se vorbeste tot mai mult de sedentarism, de problemele de greutate si de pozitiile vicioase ale coloanei cervicale. Cel mai important simptom e durerea localizata la nivel cervical, dupa solicitarea intensa a articulatiilor afectate. Durerea dispare o data cu incetarea efortului fizic sau la aplicarea de caldura locala. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare si in stare de repaus. Frigul si umezeala accentueaza simptomele spondilozei.

Inutil de precizat ca este important consultul medical la aparitia primelor simptome, pentru ca masurile luate din timp pot ajuta foarte mult persoana afectata.

Simptomele sunt destul de cunoscute – dureri si amorteli in maini, uneori scaderea fortei musculare a membrelor mai intai in maini, apoi in picioare, dureri de cap, ameteli sau tulburari de vedere. Spondiloza cervicala este o afectiune neplacuta, dar poate fi ameliorata daca este tratata corect.

In general, primele recomandari merg catre tratamentele din spectrul balneofizioterapiei. Gimnastica medicala si procedurile fizioterapeutice amelioreaza starea bolnavului, dar este nevoie de rabdare si de perseverenta. In plus, sportul si dietele ajuta foarte mult, mai ales cand vorbim despre persoane sedentare si cu probleme de greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *