Seful Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei si mai multi ingineri silvici au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca s-au implicat in activitati particulare de exploatare a fondului forestier

Seful Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei si mai multi ingineri silvici au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca s-au implicat in activitati particulare de exploatare a fondului forestier

Seful Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei, Adrian Todasca, si mai multi ingineri silvici din cadrul aceleiasi institutii, Gheorghe Pintescu, Daniel Constantin Florescu, Dumitru Sincari si Iulian Cojoc, au fost trimisi in judecata zilele trecute, fiind acuzati ca s-au implicat in activitati particulare de exploatare a fondului forestier, de cele mai multe ori prin intermediul unor firme conduse de rude sau afini de-ai lor, comitand in acest mod o serie intreaga de infractiuni prin care si-au bagat in buzunare castiguri fabuloase.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava, Adrian Todasca si ceilalti patru inculpati au fost dati pe mana instantelor de judecata, acuzatiile procurorilor fiind urmatoarele: conflict de interese in forma continuata, fals intelectual in forma continuata, instigare in conditiile participatiei improprii la fals intelectual in forma continuata, uz de fals in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor (in cazul lui Pintescu).

Ce acuzatii li se aduc de procurori

Anchetatorii sustin ca in cursul anului 2010, invinuitii Todasca, Pintescu, Florescu si Sincari, desi erau angajati ai OS Vatra Dornei, primul chiar sef de ocol, au achizitionat diferite suprafete de teren cu vegetatie forestiera (sau numai vegetatia forestiera in anumite cazuri) pe care le-au exploatat, implicandu-se personal in unele dintre demersurile necesare (fie au realizat chiar ei marcarea arborilor, fie au intocmit actele de punere in valoare ori au eliberat autorizatii de exploatare, au predat parchetul spre exploatare, au facut verificarea exploatarii ori acte de constatare a stadiului exploatarii sau reprimirea parchetului).

De asemenea, Todasca, Pintescu, Florescu si Sincari vor fi judecati si pentru faptul ca au determinat ori chiar un intocmit in fals documentatia de exploatare pe numele fostilor proprietari de la care au cumparat suprafetele de padure respective.
Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava sustin, de asemenea, in rechizitoriul inaintat instantei de judecata ca inculpatii Pintescu, Florescu, Sincari si Cojoc „s-au implicat personal in activitati si au indeplinit acte de exploatare forestiera prin care s-a realizat un folos material pentru rude ale lor sau afini pana la gradul II”.

Cine se afla in spatele firmelor sprijinite de inculpati

In actele de sesizare a instantei se arata ce firme erau sprijinite de inculpati si cine se afla in spatele acestora. Gheorghe Pintescu, de exemplu, tragea pentru SC Silvapin SRL, societate administrata de socrul sau, Daniel Constantin Florescu avea interes sa creasca profiturile SC Cosminel Com SRL, firma condusa de mama sa, Dumitru Sincari era suspect de implicat in activitatile SC Concept Prod SRL, societate administrata de fratele sau, iar Iulian Cojoc punea umarul la dezvoltarea SC Crucenita SRL, firma printre ai caror administratori se numara si tatal sau.

Fostul sef de ocol de la Vatra Dornei, Adrian Todasca, este acuzat ca a achizitionat mai multe suprafete de padure de la persoane fizice si a exploatat in interes personal masa lemnoasa, o parte dintre documentele necesare aprobandu-si-le singur. Si Todasca este acuzat ca a sprijinit indirect din calitatea sa de sef de ocol o societate comerciala, SC Aramaforest SRL, firma condusa de sotul cumnatei sale, insa nu s-a aflat sub incidenta conflictului de interese, intrucat, potrivit legislatiei, nu este considerata legatura de afinitate intre cei doi.

Adrian Todasca, sef de ocol si la un an de la izbucnirea scandalului

Scandalul afacerilor necurate de la Ocolul Silvic Vatra Dornei a inceput in primavara anului trecut, ancheta fiind demarata de politia din localitate. La scurt timp, si-au inaintat demisiile Gheorghe Pintescu si Daniel Constantin Florescu, care, din informatiile pe care le detinem, lucreaza acum in cadrul unor firme de prestari servicii cu specific silvic.La cateva luni dupa aceea si-a depus demisia Iulian Cojoc, care s-a angajat la un ocol silvic privat.

Angajati ai Directiei Silvice au ramas si in prezent Adrian Todasca si Dumitru Sincari, amandoi pastrandu-si functiile, primul seful Ocolului Vatra Dornei, al doilea sef de district in cadrul aceluiasi ocol. Todasca are contractul de munca suspendat, fiind in concediu medical de mai multe luni, dupa un accident la coloana, la conducerea Ocolului Silvic Vatra Dornei fiind numit un sef interimar.

Mihetiu: „Vom demara ancheta administrativa”

Seful Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu, a declarat, ieri, ca va demara in perioada urmatoare o minutioasa ancheta administrativa la Ocolul Silvic Vatra Dornei. „Cercetarile penale au primat in fata celor administrative. Acum, ca s-au finalizat cercetarile procurorilor, vom demara ancheta administrativa. Urmeaza ca prin Consiliul de Disciplina, in functie de gravitatea faptelor, sa luam masurile care se impun si care pot merge pana la desfacerea contractului de munca”, a precizat Mihai Mihetiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *