Segway – gaselnita eco care merge 100 de kilometri cu 2 lei

Gandeste-te la o trotineta. Apoi, fa o modificare: pune-i rotile in paralel si ridica la cub toate dimensiunile. Pune-i si un acumulator si ti-a iesit un segway.segway.jpg

„Casa mea e in padure. Cel mai apropiat supermarket e la trei kilometri”, spune Seggy, un german care s-a indragostit de segway in urma cu un an. Desi are 44 de ani si un corp care duce acul cantarului la „statia” 90, omul din Krefeld a facut anul trecut un traseu de 3.500 de kilometri prin Germania.

Si merge de fiecare data la supermarket pe segway. Masina nu are. A avut, dar nu i-a mai trebuit.

Bun la toate, dar scump

Segway-ul nu este nici un dusman al caloriilor, nici o masina care te oboseste psihic. E doar o gaselnita ecologica care consuma o mana de kilowati la fiecare suta de kilometri. Un calcul simplu arata ca un segway „mananca” mai putin de doi lei (50 de centi americani) la fiecare 100 km. Partea proasta e pretul: cum exista un singur producator, in SUA, un segway costa cel putin 6.000 de dolari.

E posibil sa o fi vazut si in Romania. Pe la mall-uri mai ales, unde masinuta e folosita de personalul de paza. Prin alte colturi de lume, e folosita pentru tururi turistice. Adica ghidul suie pe segway si gloata de turisti il urmeaza tot „calare”. In felul acesta, ai sanse sa vezi orase mari in numai o zi sau doua. Pe jos, ti-ar fi trebuit o saptamana, iar bicicleta nu e pentru toti: unii pedaleaza mai greu, altii deloc.

Inalt si incet

„Cat am mers pe segway, am vazut locuri pe langa care trecusem inainte, dar nu le observasem frumusetea”, spune Seggy. Intr-adevar, masina este perfecta pentru a admira locurile pe langa care treci. Un prim atribut in acest sens e inaltimea. Precum niste tocuri uriase, segway-ul te inalta cu inca 20 de centimetri. Si cum viteza maxima este de circa 20 de km/h, ai timp sa vezi tot.

Cat s-a plimbat prin Germania, din Krefeld pana-n Hamburg, Seggy si-a alimentat segway-ul pe unde a putut. Cu un „plin” poti merge numai cateva zeci de kilometri, asa ca a trebuit sa apeleze la patronii de baruri si vanzatorii din statiile de carburant. „Am fost refuzat o singura data. In rest, m-au lasat sa incarc segway-ul”, spune el. Partea proasta e ca trebuie sa stai 5-6 ore pentru ca acumulatorul sa se incarce.

In Germania, sunt mii de oameni care merg pe segway de placere, nu la serviciu. In Romania, sunt doar cativa angajati prin mall-uri. Cand l-a vazut pe un segway pe langa Sighisoara, un politist l-a tras pe dreapta. „Era opt seara, statea sa se intunece. M-a intrebat daca am lumini, mi-a zis ca de ce n-am casca. A fost simpatic, n-au fost probleme. Dar sunt si oameni care spun ca sunt nebun”.

Cum merge

Inainte de o plimbare pe segway nu trebuie sa te temi ca nu-ti vei putea tine echilibrul. Nu prea e nevoie. Doar pui picioarele pe platforma si te apleci spre ghidon.

Segway-ul este o masina nascocita de americani. Are doua roti, paralele, un pic mai mici decat cele de Tico, de exemplu. Intre roti, la o inaltime de 20 de centrimetri de sol, e o platforma pe care sta, in picioare, „soferul”. In fine, directia si, totodata, acceleratia si frana sunt asigurate de o singura componenta: furca. Daca te apleci spre inainte, apasand totodata pe ghidonul din capul furcii, vei accelera. Daca indrepti pozitia corpului, vei frana. Daca te lasi pe spate, vei merge inapoi. Iar directia e simpla: furca are un joc stanga – dreapta, pentru viraje.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *