Seleniul: un mineral pentru creier!

Anumi?i oameni sunt programa?i genetic s? r?man? singuri
 Seleniul: un mineral pentru creier!
Seleniul: un mineral pentru creier!

Mineralul seleniu are un impact imens asupra functionarii creierului. Celulele nervoase trebuie sa aiba seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidantii cei mai importanti pentru creier.

Creierele animalelor hranite cu un regim alimentar sarac in seleniu produc mai putin glutation. Creierele private de seleniu manifesta de asemenea perturbari ale activitatii principalilor neurotransmitatori: serotonina, dopamina si adrenalina, semnalizand posibila vatamare si disfunctie a creierului, conform cercetarilor recente.

In plus, concentratia seleniului in sange scade pe masura ce inaintam in varsta – cu 7% dupa 60 de ani si cu 24% dupa 75 de ani, conform unui studiu.

Seleniu putin, inseamna proasta dispozitieInsuficienta seleniului tulbura dispozitia oamenilor, posibil din cauza perturbarii activitatii neurotransmitatorilor.

Cercetatorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de barbati tineri fie la un regim alimentar bogat in seleniu, fie la unul sarac in seleniu timp de trei luni si jumatate. Alimentatia bogata in acest mineral a sporit considerabil buna dispozitie a barbatilor. Acestia au declarat ca se simteau mai „limpezi” la minte, bine dispusi, agreabili, stapani pe sine, increzatori si energici. In plus, cu cat tinerii au avut mai mult seleniu in celulele rosii, cu atat s-au simtit mai bine.

Psihologul-cercetator James G. Penland, care a coordonat studiul, a afirmat ca seleniul suplimentar a produs o dispozitie mai buna tinerilor, desi nu prezentau semne de deficit de seleniu. Cu alte cuvinte, dispozitia ne poate fi stricata de deficite subclinice nedetectate.

Exista numeroase alimente bogate in seleniu, cum ar fi: cerealele, usturoiul, carnea, pestele si fructele de mare (in special tonul si stridiile) sau nucile.

Ia seleniu si te vei simti mai bine!Psihologul britanic David Benton a observat la randul lui „o imbunatatire accentuata a starii” la 50 de subiecti, de varste curpinse intre 14 si 74 de ani, care au luat zilnic cate o pastila de 100 micrograme de seleniu, timp de cinci saptamani, desi nu manifestau semne evidente de deficienta.

Unii au primit un placebo, ceilalti pastila mentionata. Dupa ce s-au efectuat teste standard de analizare a bunei dispozitii, s-a constatat ca subiectii care au luat seleniu s-au simtit mai bine din punct de vedere fizic si moral, mai putin derutati, anxiosi, obositi, deprimati, nesiguri sau ostili.

 

Cat de mult este suficient?

Expertii recomanda o doza de 200 micrograme de seleniu pe zi pentru a-ti proteja creierul si pentru a descuraja bolile cardiace si cancerul. Dar fereste-te de dozele mari! Seleniul este unul dintre putinele suplimente care pot fi toxice.

Desi toxicitatea poate sa nu survina pana la consumarea a 2 500 micrograme pe zi, nu exista nici un motiv pentru depasirea dozei de 200 micrograme de seleniu pe zi dintr-un supliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *