Seminar: Cum sa interpretam natura – 20-21 Aprilie, Constanta

Seminar: Cum sa interpretam natura

Cursul de instruire din Varna, Bulgaria va ajuta expertii Si pe cei ce activeaza in domeniul mediului sa creeze trasee turistice in zonele naturale protejate

Seminarul regional Cum sa interpretam natura Marii Negre va reuni experti, iubitori de natura Si alte persoane care activeaza n domeniul protectiei mediului din Sase tari riverane Marii Negre. Acest seminar se va desfaSura n Varna, Bulgaria, n data de 20-21 Aprilie 2012. Evenimentul este organizat de Black Sea NGO Network, organizatie de mediu din Bulgaria, Si face parte din cadrul proiectului Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails), finantat de UE prin Joint Operational Programme Black Sea Basin 2007 2013. Proiectul include activitati dedicate managementului Si conservarii ariilor naturale protejate la scara regionala.

Ce nseamna de fapt interpretarea naturii?

Interpretarea naturii reprezinta un raspuns la creSterea rapida a turismului n natura Si un instrument eficient n valorificarea potentialului natural. Agentiile de turism au devenit conStiente de creSterea interesului pentru natura Si viata salbatica Si de aceea ofera o gama variata de oferte bazate pe latura recreativa a naturii. Deschiderea ariilor protejate, ct Si a parcurilor naturale catre public ofera custozilor posibilitatea de a reduce prin educatie riscul unui comportament inadecvat al turiStilor fata de capitalul natural. Metoda interpretarii naturii este extrem de raspndita ca fiind o activitate educationala extrem de interactiva Si eficienta.

Tinta proiectului

Scopul proiectului este acela de a crea trasee interpretative n ariile protejate din regiunea Marii Negre. Titlul dat traseelor ofera vizitatorilor semnificatia personala a naturii. Aceste trasee reprezinta rute n cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice explicate turiStilor. Aceste elemente pot reprezenta specii de plante Si animale specifice, specii amenintate, pe cale de disparitie, aspecte legate de habitate, cntecele pasarilor, etc. Fiecare traseu poate include 20 sau mai multe puncte care vor fi descrise n detaliu.

Tour operatorii din zona Marii Negre, mai ales din zonele de coasta, pot raspunde astfel cererilor n creStere de oferte de vacanta bazate pe atractiile naturii. Pentru moment, aceste atractii nu constituie o pondere mare pe piata. Vorbind de exploatarea resurselor naturii n mod durabil, se pare ca operatorii de turism din domeniul privat, ct Si agentiile guvernamentale de mediu, au un obiectiv comun, Si anume sa ofere posibilitatea de a te bucura de mediul nconjurator avnd n acelaSi timp grija de a proteja natura de orice forma de degradare. Realizarea unui echilibru ntre a ne bucura de natura Si a o proteja n acelaSi timp, ramne nsa o adevarata provocare.

In cadrul seminarului,

Participantii se vor familiariza cu principiile interpretarii naturii, vor cunoaSte conceptele de nvatare Si li se vor prezenta exemple de buna practica din lumea ntreaga. Participantii vor avea ocazia sa aplice toate aceste informatii n tarile proprii, sa-Si mpartaSeasca idei de trasee Si viitoare proiecte. Organizatorii au n vedere elaborarea unui proiect de traseu pentru fiecare tara participanta. O excursie cu o clasa de copii pentru descoperirea Shoumensko Plateau Nature Park Si o interpretare n aer liber a sit-ului traseul de poveste va ncheia evenimentul. Odata cunoscuta interpretarea corecta a naturii, fiecare va putea sa dezvolte situatii de caz, programe noi Si trasee turistice n natura.
Partenerii proiectului sunt cinci organizatii neguvernamentale din tari din regiunea Marii Negre, BSNN (www.bsnn.org), ONG Mare Nostrum Constanta Romnia, filiala Black Sea a Ukrainian Environmental Academy of Science din Odessa, Ucraina, Foundation for Sustainable Development din Cahul, Moldova, Si Black Sea EcoAcademy din Batumi, Georgia. Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro. Motto-ul proiectului este Natura fara frontiere, iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a trage un semnal de alarma n ceea ce priveSte mediul natural n zona litorala Si a problemelor aferente, incluznd aici interactiunea umana Si efectele acesteia.

Informatii de background

Interpretarea naturii este un termen definit nca de la finele anilor 1950. Definitiile termenului se refera la o prezentare interactiva a informatiilor, cu scopul de a evidentia semnificatii Si interactiuni ntre aspectele mediului nconjurator
Interactiunile presupun experienta directa, Si nu doar o simpla cunoaStere a informatiilor Si faptelor
Utilizarea metodei de interpretare a naturii a devenit o tehnica de management raspndita n rndul custozilor parcurilor naturale Si a devenit un capitol important n cadrul disciplinelor de management al resurselor naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *