Semintele de orez transgenic se raspandesc ilegal de mai multi ani in China

Semintele de orez transgenic se raspandesc ilegal de mai multi ani in China

Semintele de orez transgenic se raspandesc ilegal de mai multi ani in China, in timp ce doua varietati ale principalei plante cerealiere din tara au obtinut la sfarsitul lui 2009 autorizatii prealabile, suscitand o dezbatere in legatura cu un subiect foarte sensibil pentru securitatea alimentara a tarii, relateaza miercuri AFP.

Cele doua tipuri de orez modificat genetic, din care unul a fost dezvoltat pornind de la o gena a grupului american din domeniul semintelor Monsanto, nu pot fi comercializate inca, dar fac acum obiectul unor teste in plin camp.
In ianuarie, Ministerul chinez al Agriculturii inca dadea asigurari ca ”nici un fel de cereale transgenice nu sunt cultivate in China” in afara cadrului experimental strict controlat.

Dar un responsabil al Ministerului Mediului relata la sfarsitul lunii aprilie ca, potrivit unei anchete comune a patru ministere din China, ”semintele transgenice ilegale sunt prezente in mai multe regiuni, din cauza unei gestionari putin riguroase”, potrivit revistei Nanfang Zhoumo.
O cerere a AFP de confirmare pe langa Ministerul Agriculturii a ramas fara raspuns.
Potrivit site-ului pe Internet al sistemului de alerta al Uniunii Europene pentru siguranta alimentara, tarile europene au semnalat de 115 ori alimente care contin orez modificat genetic provenite din China intre 2006 si mai 2011.

Greenpeace, care a semnalat inca din 2005 prezenta de seminte de orez modificat genetic in China, a gasit astfel de seminte pe piete anul trecut in provinciile centrale Hubei, Hunan si Jiangxi, a declarat pentru AFP Fang Lifeng, responsabil al organizatiei ecologiste.
Favorabil biotehnologiilor, Beijingul a autorizat deja mai multe culturi de organisme modificate genetic /OGM/, printre care bumbac, legume si frunte /piper, tomate, papaia/, sau plopul, precum si importul pentru industria agroalimentara de soia si porumb OGM.
Dar problema orezului este mult mai sensibila. ”Doua treimi dintre chinezi il consuma zilnic”, reaminteste Tong Pingya, un agronom foarte respectat, care i-a criticat la inceputul lunii mai pe oamenii de stiinta ”care iau poporul drept cobai”, critici exprimate intr-o conferinta prezidata de vicepremierul Li Keqiang.

”China n-are nevoie de acest orez transgenic, deoarece ea produce orez in cantitati suficiente si chiar exporta putin din el”, a declarat pentru AFP Tong Pingya.

In cursul reuniunii anuale a Parlamentului chinez din martie 2010, circa o suta de cercetatori s-au adresat in scris deputatilor pentru a le cere anularea autorizarii prealabile a semintelor de cereale transgenice, care se refera la o varietate de porumb. Ei cereau, de asemenea, o dezbatere publica si o etichetare specifica a produselor OGM.

Promotorii orezului transgenic argumenteaza ca el este mai rezistent la seceta, ofera un randament mai bun si, pentru varietatea Bt, permite reducerea puternica a utilizarii pesticidelor.

”Comercializarea urma sa fie autorizata catre 2012-2013, dar statul nu va permite probabil ca el sa fie difuzat la scara mare” intr-un viitor apropiat, estimeaza Ma Wenfeng, analist specializat in piata de cereale la CNagri, un cabinet de consultanta al Ministerului Agriculturii.
Potrivit declaratiilor sale, aceste noi varietati reprezinta ”un progres in biotehnologie” si, in cele din urma, se vor impune.
Ecologistii si unii cercetatori chinezi avertizeaza in legatura cu consecintele, putin cunoscute, ale utilizarii pe termen lung ale acestui orez pentru biodiversitatea si sanatatea umana.

Interesul economic pentru fermieri este printre altele contestabil, deoarece ”pretul semintelor transgenice este de doua-cinci ori mai mare decat cel al semintelor obisnuite”, in timp ce, ”la nivel de randament, nu exista o diferenta”, potrivit lui Fang Lifeng.
Orezul transgenic dezvoltat in laboratoarele chineze pune in fine o problema de proprietate intelectuala. Gena Bt indeosebi, prezenta intr-una din cele doua varietati de orez in curs de testare, este brevetata de catre Monsanto, care i-ar putea cere Chinei multi bani pentru comercializarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *