Semnele activitatilor nucleare siriene se inmultesc alarmant

0
132
Semnele activitatilor nucleare siriene se inmultesc alarmant

SUA au sesizat Agentia internationala pentru energie atomica (AIEA ) – miercuri, la Viena – ca experti ai ONU au descoperit semne accentuate despre activitati nucleare secrete ale Siriei, iar aliatii lor europeni insista asupra necesitatii de a examina mai indeaproape lipsa de transparenta siriana, informeaza Agerpres.

AIEA studiaza informatiile americane potrivit carora Siria se afla in stadiul de finalizare a construirii unui reactor nuclear de conceptie nord-coreeana, presupus a fi destinat sa produca plutoniu destinat bombelor, cand aviatia israeliana l-a bombardat in 2007, punand capat acestei tentative. De altfel, fotografii luate din satelit inaintea raidului israelian aratau o structura care semana unui reactor nuclear.

Agentia onusiana a anuntat luna trecuta ca inspectorii sai au relevat – in esantioanele prelevate in cursul unei vizite autorizate de Siria in luna iunie 2008, in locul bombardat situat la Al Kibar – urme de uraniu suficiente pentru a constitui o descoperire ‘semnificativa’.

Raportul AIEA mai arata ca Siria – invocand ratiuni de securitate nationala – ignora numeroasele cereri ale agentiei de a permite noi vizite ale expertilor sai la fata locului, precum si solicitarile de documente care sa sustina afirmatiile Damascului ca tinta Israelului fusese doar o cladire militara clasica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here