Semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania

Semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania

Semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania: temperatura medie anuala a crescut semnificativ, iar anotimpurile s-au decalat, spune climatologul Roxana Bojariu, oordonatorul sectiei de Climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie, citata de RTV.net.

Cel mai important semn al schimbarilor climatice este cresterea temperaturilor, spune dr. Roxana Bojariu. In Romania s-a inregistrat o crestere semnificativa a temperaturii medii anuale observate. In ultima suta de ani, aceasta crestere a fost in jur de 0.5 C. Cresterea termica s-a accentuat in ultimele decenii, incepand cu a doua jumatate a secolului XX, ajungand la valori cuprinse intre 0,8 C si 1 C, pe regiuni extinse din Romania.

Bojariu precizeaza ca extremele termice pozitive au crescut ca frecventa si intensitate, valurile de caldura fiind mai frecvente si mai persistente. „In cazul precipitatiilor, semnalul observat este mai putin clar – exista o diminuare usoara a cantitatii anuale la nivelul intregii tari, in intervalul 1901-2007. Acest semnal apare diminuat in ultimele decenii”, explica climatologul.

In plus, datele de observatii arata ca si nivelul Marii Negre a crescut in ultimele decenii. Pe perioada 1933-2004, in cazul statiei Sulina cresterea este de 26 de cm, iar in cazul Constantei de 12,24 cm. Pentru comparatie, un studiu recent a estimat o crestere a nivelului oceanului planetar de aproape 19,5 cm pe perioada 1870-2004.

Bojariu explica, insa, ca semnalul incalzirii nu este uniform in spatiu si timp, existand si fluctuatii naturale, ambele componente suprapunandu-se. „Totusi, statistic vorbind, faptul ca cei mai caldurosi ani, la nivelul Romaniei, din intrega perioada de observatii disponibila, sunt din perioada recenta – ultimele 2 decenii- este semnificativ. Semnificativ e si faptul ca ultimii zece ani pot fi considerati cel mai calduros deceniu din intreaga perioada de observatie, toti anii situandu-se, cu valori mai mari sau mai mici, peste media multianuala a intervalului de referinta 1961-1990”, a subliniat Bojariu.

Pe de alta parte, climatologul se fereste sa faca o legatura intre seceta din 2011 si schimbarile climatice. „Au fost secete mai intense si mai persistente decat cea din a doua parte a anului 2011, de exemplu cea din 2007. Oricum, un singur episod nu poate fi pus in legatura directa cu schimbarea climatica. Vorbim de legatura cu schimbarea climatica in termeni de crestere pe un interval mai mare, cel putin cateva decenii, a frecventei, intensitatii si duratei secetelor”, explica cercetatoarea romanca.

Nici despre iarna care a trecut, rece si cu multa zapada, nu se poate spune ca e o dovada ca nu exista incalzire globala. „Nu se poate pune in legatura directa un singur episod, fie el si extrem, cu schimbarea climatica. E nevoie de luarea in calcul a episoadelor extreme pe o perioada de cel putin cateva decenii pentru a trage concluzii privind modificari ale climei. De altfel, prima parte a iernii 2011-2012 a fost chiar mai calda decat in mod obisnuit. In plus, atunci cand vorbim de schimbarea climatica, nu se judeca local/regional, ci se ia in calcul si nivelul global. De exemplu, iarna 2011-2012 a fost mult mai calda decat in mod obisnuit in mare parte din teritoriul SUA si in zona arctica, chiar daca in Europa si Asia a existat acel episod cu conditii de iarna foarte severa”, a mai explicat dr. Bojariu.

Climatologul spune insa ca putem vorbi despre o decalare a anotimpurilor in Romania. „Exista observatii care arata ca, in medie, in Europa, de exemplu, primavara se declanseaza mai timpuriu cu aproape doua saptamani, in ultimile decenii, comparativ cu cele precedente. Toamna, avand ca indicator caderea frunzelor, este intarziata cu cateva zile, in medie, la nivelul Europei. Aceste modificari vor continua si in viitor, dar cele patru anotimpuri simtite la latitudinile medii nu vor dispare, pentru ca mersul anotimpurilor e dat de pozitia pe glob si de parametrii miscarii pamantului – de exemplu, de inclinarea axei pamantului pe planul orbitei sale in jurul Soarelui- care se modifica pe scari de timp de ordinul zecilor de mii si sutelor de mii de ani”, a precizat Roxana Bojariu.

Cum va fi clima Romaniei daca se mentine actuala tendinta de incalzire? „In cazul Romaniei, studii recente indica pentru orizontul temporar 2021-2050 o crestere a temperaturii medii anuale mediata pentru teritoriul tarii cu valorea cea mai probabilǎ de 1,4 grade Celsius fata de perioada de referinta 1961-1990. La sfarsitul secolului (2071-2100) cresterea temperaturii medii anuale estimate pentru teritoriul Romaniei este de aproximativ 3,1 grade Celsius”, spune dr. Bojariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *