Senatul a adoptat Legea de modificare a Codului Silvic

Senatul a adoptat Legea de modificare a Codului Silvic
Senatul a adoptat Legea de modificare a Codului Silvic

Senatorul PSD de Falticeni, Ovidiu Dontu, a declarat ca Legea de modificare si completare a Legii 46/2008- Codul Silvic, care a fost adoptata marti de Senat, este o lege care lupta cu taierile ilegale si abuzive de arbori. Dontu a aratat ca desi proiectul initial propus spre dezbatere de ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga, a starnit controverse fiind in opinia sa ”o carpaceala, un cod politic, nicidecum unul silvic”, amendamentele Comisiei de Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala din Senatul Romaniei au salvat aparentele.

Dontu considera ca initiatorul trebuia sa prezinte un nou Cod Silvic insa se declara multumit de amendamentele Comisiei care a adus si reformulat o serie de modificari precum cea referitoare la infiintarea Jandarmeriei Silvice ca organism profesional si competent care sa lupte cu taierile ilegale si abuzive de arbori. ”Pe langa organele de urmarire penala sunt competente sa constate faptele prevazute la art. 106-114 personalul silvic din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al structurilor sale teritoriale cu specific silvic, personalul silvic din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva si al structurilor sale teritoriale, personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice de regim autorizate, precum si personalul imputernicit din cadrul Jandarmeriei Romane”, a explicat Dontu.

Un alt amendament este acela ca incepand cu data de 1 ianuarie 2015, este interzisa vanzarea unui procent mai mare de 50% din masa lemnoasa, pusa in valoare pentru a fi recoltata ca „lemn pe picior” din paduri proprietate publica incurajandu-se vanzarea lemnului, masurat, din depozite experimental in proportie de 50% iar in functie de rezultate acest lucru va putea fi extins. ”Incarcarea materialelor lemnoase in mijloace de transport de la locul de recoltare si circulatia pe drumurile publice a mijloacelor de transport incarcate cu materiale lemnoase este interzisa intre orele 22.00-05.00. Regia Nationala a Padurilor – Romsilva poate sa achizitioneze terenuri in vederea impaduririi, cu prioritate terenuri degradate, astfel incat suprafata fondului forestier proprietate publica a statului sa creasca. Finantarea actiunilor de achizitie si de impadurire se asigura din: fonduri proprii ale Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica, fondul de conservare si regenerare a padurilor, precum si de la bugetul de stat”, sunt alte doua amendamente aduse in prim plan de senatorul social democrat.
Dontu: ”Sustin depolitizarea sistemului silvic”
In fine, un al cincilea amendament important adus de Comisia de Agricultura la Codul Silvic prevede eliminarea avizului Autoritatii Publice Centrale care raspunde de silvicultura la numirea sefilor de ocoale silvice care constituie un bun inceput pentru depolitizarea sistemului silvic. ”Odata cu adoptarea modificarilor la Codul Silvic, doamna ministru Varga, Ministerul Apelor si Padurilor, Regia Nationala a Padurii au obligatia sa reglementeze prin acte juridice subsecvente urmatoarele situatii de fapt: cum se va asigura la modul real intregul circuit functional si de control in privinta taierii, sortarii, vanzarii lemnului? Cum se va reusi sa avem, in sfarsit!, o padure respectata si aparata, o exploatare legala, un comert legal si competitiv, o distributie echitabila pe piata, o economie cu beneficii, o industrie a lemnului de calitate care, sa nu omitem acest amanunt extrem de important, sa corespunda pe deplin cu toate normele si cerintele pietei europene si nu numai”, a spus Dontu.

El a mentionat ca indiferent de cum va arata Codul Silvic trebuie avute in vedere mai multe aspecte printre care faptul ca padurea romaneasca a fost, este si va fi abuzata daca nu se iau masuri urgente, coerente si absolut palpabile in privinta a tot ceea ce presupune circuitul sectorului forestier. ”A nu lua in calcul economia, fiscalitatea, munca, conditiile specifice zonale din toate punctele de vedere, motivandu-le cu necesitatea eradicarii taierilor ilegale, reprezinta o masura care nu va face in final decat sa aduca modificari la un anumit nivel, destabilizand crearea locurilor de munca in domeniu, dezvoltarea domeniului si colectarea taxelor. La anumite nivele, fiecare dintre noi reprezentam un partid politic sau un altul insa, atunci cand vorbim de lege si de oameni, specialistii care trebuie sa o aplice in diversele domenii ale societatii noastre, este necesara incurajarea competentelor profesionale ale sistemului situatie fata de care sustin depolitizarea sistemului silvic prin eliminarea oricarui aviz care ar urma sa exceada codului muncii la angajarea personalului, muncitorilor , inginerilor si sefilor de ocoale silvice”, a conchis Ovidiu Dontu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *