Serele de legume locale, tot mai fragmentate

Din cele 2.500 de hectare de sere de dinainte de 1990, Romania mai are in prezent doar 288 de hectare, potrivit Ministerului Agriculturii.serele de legume

Motivul? „Costurile de productie sunt mari, in cazul serelor incalzite ajung chiar la jumatate din pretul de productie, iar produsul final este mai scump decat unul importat?”, arata George Lupu, fost director al Institutului Agricol din Buzau.

Majoritatea serelor care au mai ramas in Romania produc pentru consum propriu. Astfel, productia din serele romanesti a totalizat putin peste 33.700 de tone in 2009, la jumatate fata de 2008.

Serele produc pentru consum propriu

Alternativ serelor de legume, care functioneaza si pe timp rece, in comuna galateana Matca, fiecare taran, bogat sau sarac, are un solar, mostenit din tata in fiu. Zeci de solarii de legume acopera 685 de hectare dintr-un total de 955 de hectare de teren. Iar rosiile de Matca au ajuns deja peste hotare si sunt distribuite in Republica Moldova sau in Polonia. Din marile sere de dinainte de „90 acum a mai ramas doar terenul, astfel exploatatii precum cele de la Beclean sau Baia-Mare sunt acum in paragina. Altele au reusit sa se mentina, un exemplu este cel al Leoser din Popesti-Leordeni sau al Leader International.

Ultima detine 230 de hectare de sere si terenuri agricole in Teleorman, Constanta, Olt si Bucuresti si produce conserve de muraturi sau rosii. „Piata din Romania are un potential enorm, deoarece 50% din conservele de legume si fructe pe care le consuma romanii sunt importate”, explica Luminita Vlad, directorul serei, intr-un comunicat. Leader International a produs, in 2009, peste 25 de milioane de conserve.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *