Serele din Codlea, cele mai mari din Romania, produc doar balarii

In loc de rosii, castraveti si vinete, pe locul fostelor Sere Codlea cresc acum doar balarii. Codlenii au pierdut o mina de aur. Datoriile societatii au adus orasul la sapa de lemn si au lasat peste 1.000 de oameni fara un loc de munca. sere Codlea

Multi dintre locuitorii din Codlea isi amintesc cu melancolie despre cat de bine traiau pe vremea cand serele inca erau in floare. „Serele au fost comoara. In primul rand au fost locuri de munca, iar pentru noi, care stam in vecinatatea serelor, exista un aprozar de la care puteam cumpara marfa mult mai ieftina „, spune Maria Ciuli, 66 de ani, pensionara.

Pentru ca are o pensie de mizerie si s-a saturat sa manance de la straini, tanti Maria a gasit o solutie pentru a inlocui serele: si-a construit o „sera” chiar in balcon. A plantat rasaduri de rosii, ardei, patrunjel, leustean si busuioc. „Nu se stie niciodata cand ai nevoie si nu ai bani de un patrunjel. Cu guvernantii astia care-si bat joc de noi nu se stie niciodata”, spune tanti Maria cu amaraciune.

„Duc sera la fier vechi”

Tanti Maria e la curent cu toata istoria societatii. „Veneau cu batele sa darame serele si eu plangeam aici in balcon. Mi s-a rupt sufletul. Cand a cumparat doamna Schutz serele a facut mai mult circ decat spectacol. L-a adus pe Benone Sinulescu sa cante si ne-a invitat pe toti in hora. Am zis atunci ca va fi bine. A inceput apoi sa vanda mijloacele fixe si toate utilajele. Venea o echipa din Oltenia si sub ochii nostri incarca fierul vechi si se ducea sa-l vanda in Codlea”, isi aminteste Maria Ciuli.

Rosiile de Codlea, celebre

Pe oricine intrebi in Codlea o sa-si spuna ca nu existra nicaieri in lume rosii cu gustul celor de la „raposatele” sere. „Toate produsele de la piata sunt injectate, nu mai mancam nimic curat. Noi suntem oameni de la tara si stim ce inseamna gustul de rosie, de castravete. Inca mai pastreaza unii etichete cu rosii de Codlea ca sa le poata vinde, dar nu mai exista asa ceva”, spune Constanta Jianu, 62 de ani, pensionara.

Cum au pierit serele din Codlea

Sere Codlea a fost privatizata in anul 2000, cand firma Agro 2001 Dolj, detinuta de Maria Schutz, a cumparat de la Agentia Domeniilor Statului pachetul majoritar de actiuni.. Planul era ca Sere Codlea sa produca legume ecologice pentru export. Suprafata cultivata s-a redus in fiecare an, astfel ca de la o productie de peste 200.000 de tone de legume de sera in 1991, acum s-a ajuns la zero. Pentru ca societatea avea datorii de aproximativ 13 milioane de lei Fiscul a solicitat intrarea in insolventa a societatii.

Construite de sasi

Serele Codlea au fost construite la jumatatea secolului XIX, de catre sasi. Ei au fost influentati si de experienta olandezilor, ei fiind de altfel si primii gradinari ai Casei Regale de Hohenzollern. Serele erau ingropate jumatate in pamant, din cauza temperaturilor scazute din perioada iernii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *