Sfecla rosie, de ajutor in leucemie

Sfecla roşie, de ajutor în leucemie
Sfecla rosie, de ajutor in leucemie
Sfecla rosie, de ajutor in leucemie

Sfecla este originara din bazinul Mediteranei si din vestul Asiei, iar astazi este raspandita pe toate continentele. Apreciata, in special in Europa, pentru calitatile sale nutritive si terapeutice exceptionale, ea este folosita in alimentatie de peste 2.000 de ani si reprezinta in primul rand un tonic pentru organism.

Este o sursa naturala de zahar si contine carbohidrati, potasiu, sodiu, iod, cupru, magneziu, fier, vitaminele A, C si B6.

Celebra pentru vindecarea anemiei

Amintita chiar si in lucrarile anticului Avicenna, in secolul al XI-lea, sfecla rosie a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca remediu fitoterapeutic, cu o forta tamaduitoare, multe persoane recapatandu-si sanatatea gratie tratamentului cu aceasta leguma. Singura restrictie si contraindicatie este pentru diabetici.

Sfecla si-a capatat celebritatea ca medicament de neegalat datorita proprietatilor sale foarte puternice in tratamentul leucemiei si al anemiei. Retinoizii din sfecla rosie reduc capacitatea de diviziune a celulelor, fortand celulele clonate sa se matureze normal si sa-si reia functia de origine. Tretinoinul, care este un metabolit natural al retinolului, are capacitatea de a inhiba proliferarea liniilor celulare hematopoietice (celulele precursoare leucocitelor).

In cazul anemiei, sucul de sfecla rosie stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol. Se poate bea impreuna cu suc de morcovi – un sfert de pahar cu suc de sfecla si trei sferturi cu suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz.

Cura se tine 42 de zile

Pentru tratarea leucemiei se face o cura de 42 de zile, in care se consuma doar vegetale netrecute prin foc. In primele trei zile se consuma doar suc de sfecla rosie, cate 250 ml suc pe zi, ce se ia cu lingurita, foarte incet. Acest suc se bea zilnic, pana la completa vindecare. Daca nu aveti storcator electric, taiati marunt sfecla si apoi dati prin masina de tocat bucatile bine maruntite. Apoi, imediat, se storc printr-un tifon pus in doua. Sucul se bea in maximum 40 de minute de la preparare, deoarece prin oxidare se pierd foarte multe dintre proprietatile sale terapeutice.

Actioneaza impotriva gripei

Sfecla rosie ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusuri. Daca ati contactat o boala virala nu trebuie sa consumati niciun fel de aliment solid sau bogat in calorii, ci doar sucuri si extracte lichide de plante. Doza minima de suc de sfecla este de 150 ml pe zi. De asemenea, pentru intremare in urma unei suferinte, se amesteca in supa calduta un paharel cu suc de sfecla rosie proaspat. Acest tratament stimuleaza digestia, confera energie si grabeste vindecarea.

Curata ficatul de toxine

In urma a numeroase studii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sucul de sfecla rosie este un eficient tonic al ficatului, ajuta la buna functionare a acestuia, deoarece il sprijina sa distruga grasimile depozitate. Sanatatea acestui organ este importanta, pentru ca dereglarile care apar pot induce stari de oboseala, diferite imbolnaviri, pot duce la ingrasare si la aparitia celulitei. In acest sens, impotriva inflamatiei ficatului, specialistii in nutritie recomanda sa se consume multa sfecla rosie si chiar sfecla de zahar, ambele contin o substanta lipotrofa foarte valoroasa, numita betaina. Pentru aceasta, trebuie consumate in fiecare zi o jumatate de sfecla rosie cruda si un pahar cu suc de sfecla rosie. In plus, sucul de sfecla este benefic si in hepatite.

Pentru regenerarea celulei hepatice si pentru combaterea infectiilor localizate aici, se mai poate tine o cura cu 300 ml suc de morcov, telina si sfecla rosie, in fiecare zi, timp de o luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *