Sfecla rosie intareste imunitatea si regleaza tensiunea arteriala

0
68
Sfecla rosie intareste imunitatea si regleaza tensiunea arteriala

Consumul regulat de sfecla rosie, leguma de toamna, disponibila pe tarabele pietelor si in supermarket-uri mai tot timpul anului, ca atare, in salata ori sub forma de suc, sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun, curata sangele si intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea.

Sfecla rosie se recomanda atat convalescentilor cat si persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala. Trebuie stiut ca, indiferent de maniera in care se prepara, sfecla rosie isi pastreaza toate calitatile.

Sfecla rosie, cunoscuta din timpuri stravechi ca aliment si medicament de nadejde in multe afectiuni, are in compozitie multe substante nutritive, benefice pentru sanatate, printre acestea numarandu-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti, fibre alimentare.

Pe langa aceasta multime de minerale si vitamine, extrem de necesare pentru functionarea corecta a organismului, sfecla rosie mai contine si resveratrol, considerat a fi cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.

Resveratrolul se gaseste de regula in fructele si legumele de culoare inchisa, mure, prune, struguri negri, ridichea neagra, ceapa rosie. Este o substanta antitumorala care are darul de a incetini, cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.

De la sfecla rosie se foloseste radacina, dar si frunzele, ca aliment ori ca leac. Frunzele de sfecla, bine spalate, se folosesc pentru tratarea ranilor. In unele zone ale tarii, frunzele se folosesc la ciorbe, mai ales primavara cand sunt foarte fragede.

In scop terapeutic, sfecla rosie se foloseste, mai ales, sub forma de suc. Din doua kg de sfecla, bine curatata, spalata si taiata in cubulete, se poate obtine, folosind storatorul de fructe, sucul pentru trei zile, pastrat la frigider in borcane bine infiletate, dar baut la temperature camerei.

Se recomanda ca sucul sa se bea cu o ora inainte de masa sau la doua ore dupa ce ai stat la masa. Programeaza-ti timpul de asa maniera incat zilnic, timp de 7 ori 9 zile, cat dureaza o cura, sa bei sucul cam la aceeasi ora, oferindu-i astfel timpi egali sa-si faca treaba.

Nu se recomanda excesul de sfecla rosie deoarece organismul foloseste numai cat are nevoie. Se recomanda insa foarte multa rabdare si credinta ca sfecla iti va fi de ajutor.

Daca vrei sa stii cum stai cu sanatatea, sucul de sfecla rosie iti poate spune. Daca in timp ce bei suc, culoarea urinei capata culoarea sfeclei, e semn ca ai o boala in organism si e bine sa afli din timp despre ce este vorba, pentru ca e mai usor sa previi decat sa tratezi.

Sa avem sanatate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here