Si produsele naturale contin chimicale!

Compusii sintetici, precum conservantii, se gasesc si in alimentele sau cosmeticele etichetate de producatori drept naturale. Legislatia internationala stabileste ca, pentru a putea fi numit natural, un produs alimentar sau cosmetic trebuie sa contina minimum doi la suta ingrediente naturale.produse naturale

Produsele suta la suta naturale, care contin exclusiv substante organice sunt disponibile in supermarketuri, in locuri special amenajate. Pe langa acestea exista si categoria produselor organice simple, care pot avea si ele in componenta chimicale si conservanti, dar intr-o proportie de maximum 30%.

De altfel, in cazul celor doua tipuri de produse, legislatia internationala prevede norme specifice. Acestea impun respectarea unor reguli foarte stricte in privinta obtinerii certificarii de „produs organic”.

Organic, mai mult decat natural

Organismele recunoscute de certificare organica (Soil Association, Ecocert, ICEA si BDIH) solicita ca un produs organic sa contina minimum 70% ingrediente organice, iar diferenta pana la 100% poate fi constituita din substante chimice.

Pe langa faptul ca au foarte putine adaosuri de conservanti si de substante chimice, indiferent ca este vorba despre alimente sau de cosmetice, plantele utilizate pentru obtinerea produselor organice sunt crescute fara pesticide sau fertilizatori si nu sunt modificate genetic.

In schimb, cosmeticele naturale nu sunt neaparat organice, pentru ca ele pot contine plante modificate genetic sau tratate chimic si pot avea substante sintetice in componenta. Un studiu recent, realizat in Marea Britanie de o companie producatoare de cosmetice, arata faptul ca ritualul zilnic de ingrijire si de infrumusetare al unei femei implica folosirea a 515 substante sintetice, aflate in compozitia cosmeticelor.

Folosind aceste produse, femeile se expun riscurilor de a face alergii, iritatii si de a suferi de probleme respiratorii, hormonale sau chiar de a face cancer. In topul celor mai bogate in substante chimice sunt parfumul, rujul si lotiunea de corp care, potrivit legislatiei pot fi numite naturale. La toate aceste produse naturale exista insa si alternativa organica, mai putin agresiva.

Hrana organica previne boli

Mancarea organica este recomandata de nutritionisti deoarece mentine sanatatea, iar continutul de vitamine, nutrienti si antioxidanti contribuie la intarirea sistemului imunitar. In plus, asigura prevenirea unor boli metabolice, hormonale si neurologice, precum si a multor tipuri de cancer.

„Daca mancam organic, nu mai depozitam in organism reziduuri toxice, asa cum se intampla in cazul alimentelor procesate si conservate, prelucrate in industria alimentara”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti. In privinta cosmeticelor organice, acestea sunt bine tolerate de persoanele cu pielea sensibila, care fac frecvent alergii.

Parabenii perturba activitatea endocrina

Persoanele cu risc in privinta dezvoltarii unei forme de cancer ar trebui sa foloseasca, pe cat posibil, produse organice. Specialistii recomanda acest lucru, desi nu s-a demonstrat cu certitudine ca anumiti conservanti, precum parabenii, continuti de alimente si de cosmetice ar favoriza aparitia cancerului.

Totusi, este cunoscut faptul ca acestia sunt perturbatori endocrini, fiindca stimuleaza productia de estrogen si sunt considerati de unii cercetatori un factor de risc in aparitia cancerului mamar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *