Sibiul mai asteapta dupa reciclare

Colectarea selectiva a deseurilor, pe care o vedem in alte orase, este o realizare care lipseste Sibiului. Oamenii nu sunt inca obisnuiti sa recicleze deseurile, cred reprezentantii SC Getesib SA si SC Salubris SA, ambele din Grupul Brantner Austria.

Pentru ca zonele din jurul platformelor de gunoi sa nu mai creeze disconfort este nevoie, in primul rand, de mai multe containere destinate colectarii deseurilor. „Suplimentarea containerelor este una dintre masuri. Trebuie sa se evite supraalimentarea lor, asa ca gunoiul trebuie ridicat zilnic. De asemenea, este nevoie de mai multe locuri unde sa fie amplasate containerele”, spune Alexandru Butu, director general al SC Getesib SA.

Din cauza lucrarilor

Numeroasele strazi in reparatii le dau de furca angajatilor . Din cauza lucrarilor, masinile firmei de salubritate nu pot ajunge langa containere, iar angajatii sunt pusi in situatia de a se descurca asa cum pot. „Au fost incepute prea multe lucrari in acelasi timp. Sunt strazi in reparatie pe care nu lucreaza nimeni. Lucrarile nu se mai termina. Angajatii nostri merg uneori si iau pubelele aproape in brate. Nici macar oamenii care locuiesc pe acele strazi nu pot intra cu masinile proprii”, subliniaza Daniel Frunzescu, administratorul SC Salubris SA.

Sura Mica si Ocna Sibiului, exemple

Unul dintre motivele pentru care imaginea orasului are de suferit este ignoranta constructorilor. „Ca sa nu mai imprastie namolul prin oras, rotile masinilor care ies de pe santiere ar trebui spalate. In plus, praful de pe santiere este raspandit peste tot. Constructorii ar trebui sa primeasca in astfel de situatii amenzi groaznice”, este de parere Daniel Frunzescu. Educatia civica in Sibiu nu functioneaza nici la capitolul colectare selectiva a deseurilor, spre deosebire de alte localitati din judet. „Colectarea selectiva ar ajuta mult si la reducerea volumului de deseuri. La acest capitol, firmele sunt cele mai receptive. La Sura si la Ocna avem chiar contracte cu primariile pentru reciclarea selectiva a desurilor. Vom incerca si in Sibiu. Solutii exista”, ne asigura Alexandru Butu.

„Econord Sibiu”

Pentru o curatenie eficienta si durabila in zona de Nord a judetului, Consiliul Judetean Sibiu s-a asociat cu consiliile locale din Medias, Tarnava, Axente Sever, Seica Mica, Dumbraveni, Copsa Mica, Valea Viilor, Brateiu, Darlos, Micasasa si Bazna in vederea constituirii Asociatiei de dezvoltare intercomunitara „Econord Sibiu”. Asocierea are ca scop gestionarea si exploatarea in comun a unor sisteme de utilitati publice referitoare la activitatile de salubrizare: precolectarea, colectarea, transportul si eliminarea deseurilor menajere, urbane si rurale. Reprezentantii celor doua firme sibiene de salubritate ale Grupului Brantner Austria spun ca vor participa la licitatia pentru obtinerea unui operator regional necesar „Econord Sibiu”.

Magda CACE

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *