200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare

    Cristian Diaconescu, lobby pentru neproliferarea nuclear?
    200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleareuclear poate deveni realitate
    200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare

    Autoritatile trebuie sa identifice o suma de aproximativ 200 de milioane de euro pentru inchiderea in conditii de siguranta a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), in caz contrar existand riscuri majore avand in vedere obiectul sensibil de activitate al Regiei, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, Dumitru Costin, presedintele BNS.

    ‘Pentru inchiderea planificata a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare este nevoie de o suma lunara de 27-28 milioane euro, respectiv de o suma totala de 200 de milioane de euro, pentru cele circa opt luni (250 de zile) necesare sistarii programate a activitatii. Aceasta suma trebuie insa sa fie securizata, deoarece Regia are datorii de peste 860 milioane lei (catre aproximativ 200 de creditori), iar orice suma care intra in conturile bancare ajunge automat in conturile firmelor creditoare’, a afirmat Dumitru Costin.

    Acesta a precizat, totodata, ca este nevoie de constituirea unui grup de lucru interministerial pentru inchiderea planificata a Regiei, grup care ar trebui sa fie format din reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului si cel pentru reforme europene.

    ‘Corpul de control al Ministrului de Finante se afla inca de luni la RAAN, insa din punctul nostru de vedere aceasta problema nu poate fi gestionata doar de un singur minister. Tocmai de aceea e nevoie de constituirea unui grup de lucru interministerial, care sa identifice rapid solutii tehnice, administrative si financiare pentru inchiderea in siguranta a RAAN. Totodata, consider ca este necesara interventia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in cazul RAAN, deoarece de-a lungul anilor acolo s-au incheiat contracte dubioase cu anumite firme private, unul dintre aceste contracte fiind cel incheiat cu firma omului de afaceri Georgica Cornu, pentru introducerea retelelor de termoficare’, a mai spus Dumitru Costin.

    Potrivit acestuia, in urma inchiderii planificate a RAAN isi vor pierde locurile de munca aproximativ 1.000 de salariati, care ar trebui insa sa fie mentinuti in somaj tehnic pentru o perioada de circa un an, in cazul in care ar mai fi nevoie de interventia lor pe perioada procesului de sistare a activitatii.

    ‘In cadrul RAAN ar urma sa mai lucreze 400 de angajati in sectorul de instalatii. De asemenea, prin desprinderea celor doua institute de cercetare de corpul regiei, ar mai putea fi salvate alte 1.000 de locuri de munca. In orice caz, viitorul RAAN este sumbru, deoarece nu exista piata de desfacere pentru apa grea produsa aici, la nivel mondial existand o tendinta de inchiderea unitatilor de productie a energiei nucleare’, a mai spus Dumitru Costin.

    Liderul BNS a precizat ca in perioada urmatoare va angaja un grup de experti care se vor deplasa atat la RAAN, cat si la Complexul Energetic Hunedoara, deoarece ambele judete (Mehedinti si Hunedoara) risca sa ajunga judete calamitate social, din cauza numarului mare de someri inregistrati la nivel local.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *