Silvicultorii suceveni cer modificari legislative pentru a putea onora solicitarile de retrocedare a padurilor

Silvicultorii suceveni cer modificari legislative pentru a putea onora solicitarile de retrocedare a padurilor

4.041 de hectare de padure ar trebui retrocedate conform hotararilor judecatoresti ori a deciziilor Comisiei Judetene de fond Funciar. Desi exista peste 207.000 de hectare de padure proprietate publica a statului, nu se pot face improprietariri in aceste amplasamente pentru ca nu exista cadru legal. „Trebuie identificate amplasamente pentru cele 4.041 de hectare de padure atribuite si acest lucru nu se poate face decat prin modificarea legii care nu permite atribuirea de terenuri din proprietatea publica a statului”, a explicat directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

La nivelul judetului Suceava exista o multitudine de hotarari judecatoresti si la fel de multe decizii ale Comisiei Judetene de Fond Funciar privind punerea in posesie a fostilor proprietari cu o suprafata totala de 4.041 de hectare de padure, pentru care Prefectura si Directia Silvica Suceava cauta sa identifice solutii de rezolvare. Directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu a declarat ca cele doua institutii au initiat un demers la Ministerul Mediului si Padurilor in vederea modificarii prevederilor legislatiei in vigoare, in sensul ca aceste puneri in posesie sa poata fi facute si pe terenurile care sunt in proprietatea publica a statului roman dinainte de nationalizarile facute in anii 48 – 49 ai secolului trecut si care nu fac obiectul litigiilor.

„Este vorba despre suprafete solicitate si care au fost validate fara amplasament de catre instanta sau Comisia Judeteana de Fond Funciar ori terenurile revendicate sunt deja ocupate” a explicat directorul DS Suceava care a mai aratat ca, daca identificarea amplasamentelor pentru cele 4.014 hectare de padure pentru care se cauta amplasamente va fi rezolvata, ramane ca singura problema majora la nivelul Directiei Silvice, litigiul cu Fundatia FBORB, care cere sa fie improprietarita cu 166.000 de hectare de padure, proces aflat pe rol la Curtea de Apel Cluj. Conform unei situatii puse la dispozitie de Directia Silvica Suceava, pe raza Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei, sunt in proprietate publica a statului 4236 de hectare. Pe raza OS Dolhasca – 7.158 hectare, OS Adancata – 5.007 hectare, OS Breaza – 7.350 hectare, OS Brodina – 11.416 hectare, OS Falcau – 10.460 hectare, OS Iacobeni – 9.884 hectare, OS Dorna Candrenilor – 9.010 hectare, OS Marginea – 14.812 hectare, OS Vama – 14.542 hectare, OS Pojorata – 13.366 hectare, OS Solca – 6.822 hectare, OS Falticeni – 5.015 hectare si OS Frasin – 10.204 hectare de teren, fond forestier proprietate publica a statului care ar putea face obiectul unei masuri legislative care sa clarifice definitiv solicitarile de retrocedare, altele decat cele venite din partea FBORB, in judetul Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *