Concurs si Sesiune Internationala de Referate si Comunicari Stiintifice „Generatia celui de-al treilea val (Alvin Toffler)”

copacul de hartieScoala cu clasele I – VIII „Miron Costin” Bacau, prin doamna prof. dr. David Aura Manuela, alaturi de elevul Petrea Bogdan Alexandru, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, au initiat Concursul si Sesiunea Internationala de Referate si Comunicari Stiintifice „Generatia celui de-al treilea val (Alvin Toffler)”. Acest proiect se incadreaza in domeniul cultural – artistic, civic, ecologic si stiintific, deoarece promoveaza o abordare crosscurriculara a educatiei tinerei generatii. Acesta este un proiect international, derulat in parteneriat cu trei fundatii internationale si este structurat pe doua mari sectiuni: prima tip concurs, adresata elevilor din invatamantul preuniversitar (clasele II-XII), iar a doua sectiune tip simpozion stiintific, ce se adreseaza cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si universitar si elevilor de clasele VII-XII. In acest proiect sunt implicate peste 30 de institutii, printre care: ISJ Bacau, CCD Bacau, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, Consiliul Local Bacau, Palatul Copiilor Bacau, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, Centrul Regional de Prevenire, Consiliere si Evaluare Anti-drog Bacau, Fundatia Culturala „G. M. Cancicov” Bacau, Revista de cultura „13 Plus”, Revista „Atitudini” a Casei de Cultura „I.L.Caragiale” Ploiesti, Asociatia romano-franceza „Solidarite Roumaine Saint Herblain – Cleja”, „Comisia Intermediteraneana” si Fundatia „Nicolo” Piccolomini”, precum si multe alte institutii scolare din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Tema principala a acestui concurs o constituie lumea si inocenta specifica varstei copilariei.

Fie elevi din invatamantul primar, gimnazial sau liceal, cu totii sunt invitati sa participe la una sau mai multe dintre sectiunile propuse, incercand sa explice prin creatii literare, compozitii artistico – plastice, afise, fotografii, machete, Ex-libris, prezentari in PowerPoint sau filmulete educative (numai pentru elevii de liceu) modul in care percep lumea cu tot ceea ce ii inconjoara, copilaria si adolescenta in societatea de astazi, mediul inconjurator si impactul acestuia asupra sanatatii populatiei si cum poate schimba generatia tinerilor de astazi lumea de maine.

In cadrul simpozionului stiintific, lucrarile cadrelor didactice se vor axa pe: Metode de cunoastere psihologica a elevului, Personalitatea elevului, tipuri de activitati extracurriculare, Managementul activitatilor extracurriculare, Importanta activitatilor extracurriculare in educarea tinerii generatii, Parintii in fata problemelor adolescentului sau Modele de proiecte educationale (diseminarea acestora).

Elevii isi vor indrepta atentia asupra urmatoarelor teme: Mediul inconjurator si sanatatea noastra; Noile dependente: media, eu si calculatorul; Stiluri de viata, valori si atitudini; Importanta educatiei religioase in familie, scoala si societate; Moralitatea in societatea contemporana; Dialogul intre generatii; Adolescentii de astazi nu mai sunt adolescentii de ieri; Adolescentul si decizia pentru cariera; Tema adolescentei tratata in operele literare; Societatea contemporana intr-o continua schimbare; Mai este scoala un loc sigur?; Prietenia si dragostea; Promovarea propriei imagini in societate; Mai cunosc tinerii obiceiurile, traditiile si datinile romanesti?

Societatea viitoare ar trebui sa reactiveze rolul familiei si a reintegrarii in viata activa a celor aflati in orfelinate sau camine de batrani, sa creasca rolul voluntariatului in sprijinul omului, iar scoala sa creeze acel sentiment de apartenenta prin adoptarea unui sistem de valori bazat pe comunitate si nu competitie si individualitate. Un rol important in acest sens il are tocmai promovarea activitatilor educative extrascolare si extracurriculare care vor incuraja tinerii sa se descopere, sa lucreze impreuna, in echipa, sa invete sentimentul de „fair-play”, sa-si descopere propriile afinitati, talente si hobby-uri legate de diferite aspecte ale societatii contemporane.

Inscrierile in cadrul concursuli sau a simpozionului international se vor desfasura intre data de 1 februarie 2010 si 20 martie 2010, pe baza fisei de inscriere. Daca aveti nelamuriri, sau daca doriti multe date despre acest proiect international va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail [email protected] sau la unul dintre nr. de telefon 0748204452 sau 0770166720.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *