Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold

Lec?ie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?
Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold
Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold

Simpozionului stiintific Odiseea Resurselor Minerale, care se va desfasura sub egida Universitatii din Bucuresti, este sponsorizat de catre cele mai controversate companii din industria extractiva: Rosia Montana Gold Corporation, Samax Romania, Deva Gold, Eldorado Gold Corporation si Prospectiuni SA, atrage atentia Alburnus Maior, adresand in acest sens o scrisoare deschisa rectoratului Universitatii.

Iata mai jos scrisoarea deschisa:

„Invatamantul academic romanesc din sistemul public este un reper important pentru societatea noastra. Sistemul educational, desi supus erodarii in ultimii ani, ramane unul dintre cele mai pretuite in Europa, rezultatele remarcabile ale elevilor, studentilor si profesorilor romani fiind aduse adesea la cunostinta opiniei publice.

Ne adresam astazi Universitatii Bucuresti, institutie etalon pentru invatamantul romanesc si pentru comunitatea academica din tara noastra, pentru a va transmite ingrijorarea si dezamagirea noastra profunda. Facultatea de Geologie si Geofizica s-a asociat cu cele mai controversate companii din industria extractiva in organizarea celui de-al IX-lea simpozion de geologie economica – Odiseea Resurselor Minerale. Simpozionul ce se desfasoara in perioada 30-31 mai sub egida Universitatii Bucuresti este sustinut de cateva companii, in legatura cu care va supunem atentiei urmatoarele aspecte:

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este cercetata penal pentru complicitate intr-o ancheta de frauda si spalare de bani derulata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Incapabila sa puna la punct un proiect de minerit solid din punct de vedere economic si social, fara probleme de mediu si de patrimoniu, RMGC santajeaza grosolan statul roman, amenintand ca va recurge la arbitraj international prin care va cere despagubiri de miliarde de dolari pentru neimplementarea proiectului. In ultimii 15 ani, justitia romana a anulat toate actele administrative obtinute de Rosia Montana Gold Corporation, ceea ce indica in afara oricarui dubiu ca legile Statului au fost incalcate si, odata cu ele, drepturi fundamentale ale cetatenilor direct afectati.

Mai mult decat atat, am dori sa va reamintim ca cel mai prestigios for stiintific al tarii, care cuprinde mai multi membri ai corpului profesoral de la Universitatea Bucuresti, anume Academia Romana, s-a pronuntat in repetate randuri impotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana sustinand ca acest tip de activitate economica este incompatibil cu principiul de dezvoltare durabila si cu dreptului cetatenilor la un mediu curat.

Compania Deva Gold SA propune proiectul de minerit Certej bazat pe flotatie cu cianuri intr-un sit Natura 2000, zona protejata de interes comunitar ce asigura supravietuirea celor mai valoroase si periclitate specii de pasari, cu habitatele lor specifice. Mai mult, Deva Gold SRL (Eldorado Gold) a realizat in aceasta primavara lucrari de prospectare geologica in perimetrele Deva-Muncel si Brad fara a detine autorizatie de constructie, ignorand semnalele de alarma trase de societatea civila cu privire la legalitatea activitatilor desfasurate.

Compania Samax Romania SRL isi propune sa dezvolte la Rovina un proiect de minerit aurifer similar ca dimensiuni si impact de mediu cu acela de la Rosia Montana. Romania a fost apreciata drept tara cu cele mai mari rezerve de aur ale Europei, cu 68 de zacaminte identificate in Cadrilaterul Aurifer din Muntii Apuseni. Proliferarea necontrolata a unor asemenea proiecte, pe baza de cianuratie sau flotatie, ar duce la generarea a nu mai putin de 2900 de hectare cu deseuri de cianurare, creand riscul unor catastrofe pentru mediu si generand probleme sociale de anvergura.

Prospectiuni S.A. este compania de servicii geofizice si geologice care in serviciul companiilor extractive a incalcat flagrant dreptul la proprietate al locuitorilor din mai multe comune din Transilvania si Banat, impanzindu-le terenurile cu mii de metri de cabluri seismice, fara a avea acordul acestora.

Prezidiul celui de-al IX-lea simpozion de geologie economica reuneste reprezentanti ai facultatilor de profil si ai organizatiilor profesionale, ai Institutului Geologic Roman si ai Agentiei Nationale de Resurse Minerale. Alaturi de ei se regasesc, in calitate de vice-presedinti ai simpozionului, directorii si managerii companiilor mai sus amintite. Fiindca acest eveniment stiintific are in prezidiu reprezentanti ai unor companii de minerit care necesita pentru avizare studiile, expertizelele si aportul participantilor la simpozion, consideram ca se favorizeaza astfel obtinerea de opinii favorabile in sprijinul industriei miniere iresponsabile.

Fara indoiala ca problema „resurselor minerale” este demna de studiu la nivel universitar, insa numai intr-un cadru neutru, obiectiv, fara niciun fel de participare din partea companiilor interesate tocmai in exploatarea brutala, pe termen scurt, a resurselor respective. Organizarea de evenimente stiintifice face, desigur, parte din misiunea fiecarei institutii de invatamant superior.

Universitatea Bucuresti – ca de altfel orice Universitate din tara – nu face exceptie si in acest sens dispune de fonduri publice si de finantari accesibile prin granturi pentru organizarea de manifestari care sa promoveze cercetarea stiintifica de varf. Este insa de datoria Universitatii bucurestene, cu prestigiu recunoscut pe plan national si international, sa nu accepte asocieri de niciun fel cu companii si organisme al caror scop principal nu-l constituie cercetarea stiintifica sau educatia.Acest soi de asocieri – neconforme cu etica academica si profesionala – pot dauna grav credibilitatii institutiei, dar si rolului social pe care Universitatea si-l asuma ca punct nodal in relatia ei cu comunitatea.

Datorita prestigiului Universitatii Bucuresti, consideram ca aceasta trebuie sa manifeste responsabilitate si discernamant in raport cu transferurile de imagine si de influenta pe care le accepta, cu atat mai mult astazi cand problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca tinand de sanatatea publica si de securitatea nationala.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *