Simulare video pe supercomputerul NASA. Urmareste cum circula in atmosfera gazele cu efect de sera

Acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Simulare video pe supercomputerul NASA. Urmareste cum circula in atmosfera gazele cu efect de sera
Simulare video pe supercomputerul NASA. Urmareste cum circula in atmosfera gazele cu efect de sera

NASA a lansat un videoclip care prezinta poluarea masiva de dioxid de carbon de pe intreaga planeta, bazat pe datele colectate intre ianuarie si decembrie 2006, informeaza AFP, citata de Agerpres. Simularea a fost creata in 75 zile pe supercomputerul NASA de la Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland. In acest montaj video care se refera in principal la emisfera nordica, se poate observa dinamica acestui gaz responsabil de incalzirea globala. Acest videoclip accesat de aproape 500.000 de ori, evidentiaza ca SUA, Europa si Asia sunt mai expuse la emisiile de dioxid de carbon decat emisfera sudica.

In simularea video pot fi vazute acumulari de gaze cu efect de sera care circula in atmosfera pornind de la centre industriale importante, rotindu-se de la un continent la altul purtate in circulatia globala a maselor de aer, scrie National Geographic.

Publicatia mai remarca faptul ca unele cantitati masive de dioxid de carbon sunt absorbite sezonier de paduri si alte forme de vegetatie. De la sfarsitul primaverii si in timpul verii, ‘raurile’ de gaz rosu care reprezinta in videoclip dioxidul de carbon, incep sa se estompeze, scoase din atmosfera de fotosinteza plantelor. Apoi, cand vegetatia se ofileste si in timpul iernii, dioxidul de carbon inunda atmosfera, scrie publicatia citata.

Omenirea polueaza atmosfera, anual, cu aproximativ 36 de miliarde de tone de dioxid de carbon prin arderea combustibililor fosili. In primavara anului 2013, pentru prima data in istorie, concentratiile atmosferice de dioxid de carbon au depasit 400 parti per milion (ppm). Oamenii de stiinta au avertizat ca nivelurile de dioxid de carbon de peste 450 ppm ar putea duce la discontinuitati periculoase ale climei, iar unii dintre acestia considera ca s-ar putea sa fi trecut deja de pragul de pericol.

Pentru a urmari emisiile de dioxid de carbon cu o mai mare precizie, NASA a lansat la 2 iulie un nou satelit, Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) urmand ca acesta sa transmita date la inceputul anului 2015, aminteste National Geographic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *