Sintem campioni la reducerea emisiilor de CO2

Romania se afla pe locul al cincilea intre statele UE in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu o scadere de 36,7 procente in 2006 fata de 1990 si de 43,7% fata de anul de referinta, 1989. Datele publicate de Comisia Europeana se refera la situatia inregistrata pina in anul 2006 inclusiv. In acest clasament, Romania este devansata de Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania care au inregistrat in 2006 o scadere fata de anul de referinta, de 46,2%, 55,7%, 56,1% si, respectiv, 53%. Potrivit datelor publicate de CE pe baza informatiilor obtinute de la Agentia Europeana de Mediu, in cazul Romaniei emisiile de gaze cu efect de sera au fost in 2006 de 156,7 tone, fata de 247,7 tone in 1990 si 278,2 tone in anul de referinta. Conform unui comunicat al CE publicat miercuri, comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a salutat progresele inregistrate de o serie de state membre in 2006 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

TREND. Inventarul emisiilor elaborat de Agentia Europeana de Mediu pentru anul 2006, ultimul an pentru care sint disponibile date complete, arata ca in UE-15 emisiile au scazut cu 0,8% din 2005, ajungind la o valoare cu 2,7% mai redusa decit nivelul din anul de referinta, 1990. Obiectivul stabilit prin Protocolul de la Kyoto este de a mentine media emisiilor, intre 2008-2012, cu cel putin 8% sub nivelurile inregistrate in anul de referinta. „Recentele reduceri ale emisiilor in UE-15 sint incurajatoare. Cu toate acestea, este absolut necesara implementarea rapida si integrala a politicilor si a masurilor adoptate sau planificate. Statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile pentru limitarea sau reducerea emisiilor”, a declarat Stavros Dimas, comisar european pentru Mediu. Comisarul european a amintit ca obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera dupa anul 2012 se refera la UE-27 in ansamblu, astfel ca va fi necesar un efort din partea tuturor statelor membre. Reducerea inregistrata reprezinta in total 34,9 milioane de tone de echivalent CO2, ea fiind favorizata de temperaturile mai ridicate, scaderea productiei de acid azotic, precum si de introducerea unor noi tehnici pentru reducerea emisiilor de oxid azotos provenind din productia de acid adipic. Emisiile din UE-27 au scazut cu 0,3% in 2006, ajungind cu 10,8 procente sub nivelurile din anul de referinta si cu 7,7% sub nivelul din 1990. Potrivit CE, aceasta reducere, care reprezinta 14 milioane de tone de echivalent CO2, poate fi pusa pe seama reducerii productiei de acid azotic, diminuarii emisiilor provenind de la productia de substante chimice din Franta si Ungaria si utilizarii mai putin frecvente a combustibililor gazosi si lichizi in gospodarii.

TRANSPORTURILE, IN CRESTERE. Emisiile din transporturi sint in continua crestere, noteaza Comisia, in timp ce, la nivelul UE-15, cifrele pentru anul 2006 confirma reducerea continua a emisiilor din sectorul agricol si cel al deseurilor. Emisiile din industriile energetice s-au stabilizat in ultimii ani, in timp ce in industriile producatoare se inregistreaza o usoara diminuare. Emisiile inregistrate in domeniul transporturilor se afla insa in continua crestere si constituie o preocupare speciala. Potrivit comunicatului citat, evolutia din statele UE-27 este similara celei din UE-15, cu exceptia proceselor industriale, unde s-a inregistrat o usoara crestere a emisiilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *