Sinuciderea animalelor ofera o explicatie pentru comportamentul uman

Poate fi un caine indoliat, un cal deprimat sau chiar o balena care vrea sa esueze. Exista o poveste lunga a animalelor care se sinucid, comportament care poate explica sinuciderea oamenilor, spune un nou studiu.sinuciderea animalelor

Ideea ca animalele ar putea fi un model bun pentru sinuciderea oamenilor a aparut in secolul XX, spune Edmund Ramsden, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Daca animalele se pot distruge singure, in mod deliberat, ne pot ajuta sa intelegem mai bine acelasi comportament la oameni. „Incepi sa te gandesti la definitia sinuciderii. Corpul si mintea sunt atat de vatamate de stres incat duc la auto-distrugere. Nu este neaparat o alegere”, a spus Ramsden.

Exista o multime de povesti ale animalelor care s-au sinucis. In 1845, de exemplu, ziarul Illustrated London News spunea ca „un caine negru, valoros si tare chipes, din rasa Newfondland” s-a sinucis. Cainele nu mai avea energie, zile intregi a fost deprimat, si in cele din urma s-a aruncat in apa si s-a inecat inadins, nemiscandu-si labele. Cainele a fost salvat si legat. Dar cum a fost eliberat, a incercat din nou sa se inece. Acest lucru s-a intamplat de cateva ori, pana cand i-a reusit.

In secolul 19, sinuciderile animalelor erau vazute ca abuzuri, nebunie, dragoste sau loialitate. In secolele precedente, aceste calitati erau negate.

Psihologul Thomas Joiner, de la Universitatea Florida, spune ca toate organismele se auto-distrug intr-un fel sau altul, de obicei pentru a-si proteja rudele, si astfel, genele.

„Declaratia , este adevarata pentru tot felul de organisme”, spune psihologul.

Paduchii de frunze, de exemplu, cand sunt amenintati de o buburuza pot exploda, pentru a-si proteja semenii, iar cateodata chiar omoara buburuza prin asta. Sunt un fel de kamikaze, precizeaza Joiner pentru Discovery News.

La oameni insa, diferenta este ca multi dintre ei nu se sinucid pentru protectia celorlalti, ci din cauza suferintei. Durerea fata de disparitia cuiva, in special a stapanului, este si principala cauza de sinucidere la animalele de companie.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *