Sistemul austriac de garanție-returnare pentru ambalaje, amenințat de lobby-ul poluării cu plastic

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și are efecte negative enorme asupra oceanelor, râurilor și altor ecosisteme. Austria nu face excepție. Potrivit unui raport publicat în mai 2020 de către Fundația Changing Markets și Mișcarea Break Free From Pastic, 1,6 miliarde ambalaje de plastic sunt puse pe piață în fiecare an, ceea ce corespunde cu 181 sticle de plastic pe cap de locuitor. În ceea ce privește volumele, recipientele PET reprezintă cea mai mare proporție din obiectele găsite abandonate în natură (littering) în această țară.

Introducerea unui sistem de garanție-returnare este singurul mod în care pot fi atinse țintele Uniunii Europene stabilite în Directiva pentru Plasticul de Unică Folosință (SUP) pentru rezolvarea problemei plasticului, în special cele cu privire la colectarea separată a 90% din PETuri până în 2029, precum și de a se asigura un conținut minim de 30% plastic reciclat în sticlele pentru băuturi până în 2030. Ratele ridicate de colectare vor permite și evitarea fenomenului de littering și atingerea ratei de reciclare de 55%  pentru  ambalaje din plastic până în 2030.

Proiectat corect, un sistem de garanție-returnare pentru ambalaje poate promova trecerea la ambalajele reutilizabile, din moment ce toate ambalajele pentru băuturi trebuie returnate în același mod. Este necesară o tranziție clară către refolosire pentru a ne distanța de cultura noastră consumeristă, pentru a opri risipa de resurse și a reduce semnificativ consumul de carburanți fosili pentru producerea de plastic, protejând astfel mediul.

Opt din cele 27 State Membre ale UE, precum și Norvegia și Islanda, au implementat deja un sistem de garanție-returnare. Alte nouă state au decis să implementeze un astfel de sistem în următorii trei ani, iar alte opt sunt în discuții, inclusiv Spania, Polonia și Austria.

Studiile și susținerea publică, în favoarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor în Austria

Ministerul Federal Austriac pentru Acțiune Climatică și Mediu ia în considerare în prezent introducerea unui sistem de garanție-returnare pentru ambalaje, pentru a atinge țintele stabilite de directiva UE. Un studiu comandat de Guvern a confirmat recent că un sistem de garanție-returnare nu numai că ar atinge cea mai ridicată rată de colectare pentru recipientele de plastic, dar ar fi și cea mai eficientă opțiune din punct de vedere al costurilor, asigurând cea mai bună calitate a materialelor pentru reciclarea ulterioară și având cel mai bun efect anti-littering.

Un sondaj recent de opinie publică a arătat că 83% dintre austrieci susțin introducerea unui sistem de garanție pentru returnarea ambalajelor, iar 86% consideră că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a soluționa problema poluării cu plastic. Austria are deja un sistem de garanție bazat pe voluntariat pentru sticle reutilizabile de băuturi precum bere, apă minerală și lapte. Pe lângă implementarea unui sistem de returnare a ambalajelor cu recuperarea garanției pentru toate recipientele din plastic de unică folosință și alte ambalaje pentru băuturi, ar trebui introduse măsuri de promovare a reutilizării, precum ținte secundare specifice pentru ambalajele reutilizabile. 

Astfel de măsuri sunt susținute atât de știință, cât și de public. Ele vor crește ratele de reutilizare și reciclare, vor reduce producția de plastic nou, vor proteja mediul și vor disponibiliza peste 120 milioane de euro în resurse care sunt în prezent utilizate pentru operațiuni de strângere a deșeurilor.

Lobby puternic împotriva sistemului de garanție-returnare

Cum știința și opinia publică sunt favorabile, în Austria este nevoie de decizie politică din partea guvernului pentru a introduce sistemului de garanție-returnare pentru toate sticlele de plastic de unică folosință și alte recipiente pentru băuturi. Această decizie va trebui să fie însoțită de un semnal puternic către cei care fac lobby împotriva introducerii sistemului.

O coaliție puternică de companii – incluzând retailerii gigant din Grupul REWE (Billa, Merkur, Penny, Bipa, etc.), Spar, Hofer și Lidl, precum și companii producătoare de băuturi inclusiv Brau Union, Spitz și Pfanner – se străduiește să influențeze decizia împotriva unui sistem de garanție-returnare. Coaliția își orchestrează eforturile de lobby prin intermediul binecunoscutei AltstoffRecycling Austria AG (ARA), cea mai mare organizație de preluare a răspunderii extinse a producătorilor (EPR) din Austria.

ARA se luptă pentru a-și păstra influența, poziția de piață și o mare parte din venituri, dat fiind că gestionează peste 70% din deșeuri. Numai din taxele de autorizare pentru recipientele de plastic sunt estimate pierderi de 24 milioane de euro. Dacă se adaugă și recipientele de metal și sticlele de unică folosință, această valoare ar crește semnificativ. În plus, luând în considerare creșterea pieței pentru recipiente de plastic, în lipsa unor măsuri de a reduce cât mai mult ambalajele de plastic, doar valoarea tereftalatului de polietilenă reciclat (r-PET), colectat în cadrului unui sistem de garanție-returnare, ar putea atinge  în 2029 circa 64 milioane de euro anual.

Eforturile de lobby ar trebui să determine autoritățile să arunce o privire mai îndeaproape la structura cartelară a asociației. În proiectarea unui viitor sistem de garanție, trebuie acordată o atenție deosebită pieței libere, cu condiții clare de concurență și prevederi care să reducă conflictul de interese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *