Sistemul integrat de management al deseurilor urbane solide in Municipiul Galati si imprejurimi

Sistemul integrat de management al deseurilor urbane solide in Municipiul Galati si imprejurimi

Proiectul ISPA „Sistem integrat de management al deseurilor urbane solide in Municipiul Galati si imprejurimi”, initiat de Municipalitatea Galati si finantat de Uniunea Europeana prin programul ISPA, a fost finalizat la sfarsitul anului trecut, printr-o ceremonie organizata in data de 17 decembrie 2011.

Noul sistem integrat de gestionare a deseurilor realizat prin acest proiect include un depozit ecologic de deseuri, o statie de sortare si compostare, doua puncte verzi de depozitare si un sistem de colectare selectiva dotat cu vehicule si containere specializate.

Noul traseu al deseurilor presupune selectarea acestora la sursa de catre cetatenii orasului. Acestia vor depozita hartia / cartonul, plasticul / metalul si sticla in containere speciale, reducand astfel considerabil cantitatea de deseuri menajere. Materialele reciclabile depozitate separat vor fi transportate la statia de sortare construita in cadrul proiectului ISPA, unde va avea loc o selectare manuala amanuntita a acestora, in urma careia deseurile vor fi ambalate si trimise la centrele de reciclare propriu-zise.

In aceeasi incinta cu statia de sortare, a fost construita si o facilitate de compostare a deseurilor verzi, care foloseste tehnica compostarii in brazde. In urma acestui proces, va rezulta un ingrasamant ecologic deosebit de util in agricultura numit compost, care va putea fi valorificat pentru a finanta o parte din noul sistem de gestionare a deseurilor.

Pe langa materialele reciclabile pentru care s-au amplasat containere galbene (plastic / metal), albastre (hartie / carton) si verzi (sticla), exista deseuri speciale care au modalitati specifice de procesare si care nu trebuie sa ajunga la depozitul de deseuri. In acest scop, s-au proiectat si construit doua puncte verzi de depozitare care reprezinta, in esenta, zone beonate si imprejmuite unde se pot depozita aceste deseuri speciale, cum ar fi materialele de constructie, calculatoare vechi, frigidere, mobila, fier vechi, resturi rezultate in urma curatarii gradinilor si parcurilor, deseuri periculoase etc.

Ultima etapa in traseul deseurilor presupune transportarea si depozitarea deseurilor care nu pot fi reciclate in noul depozit de deseuri realizat prin proiectul ISPA, a carui constructie a fost urmata de inchiderea corespunzatoare a vechii gropi de gunoi, care constituia o sursa de poluare. Noul depozit are un sistem de etansare adecvat, drumuri tehnologice, cladiri administrative, un pod-bascula, o statie de tratare a levigatului si una destinata arderii gazului rezultat din deseuri etc. Acesta are o durata de viata estimata de 4 – 5 ani.

Astfel se incheie calatoria deseurilor, care a fost regandita prin intermediul proiectului SIPA pentru ca orasul Galati sa fie mai curat, mai putin poluat si, nu in ultimul rand, civilizat. Pentru ca noul sistem de gestionare a deseurilor sa fie functional, este necesara colaborarea galatenilor, singurii care pot transforma aceasta poveste de succes intr-o realitate constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *