Slatina, „bombardata” de radiatii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM

Slatina, „bombardat?” de radia?ii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM
Slatina, „bombardata” de radiatii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM
Slatina, „bombardata” de radiatii electromagnetice. Pericolul antenelor GSM

Populatia Slatinei este supusa, de peste un deceniu, radiatiilor electromagnetice emise de antenele GSM amplasate pe multe dintre blocurile-turn ale orasului. In ciuda faptului ca, oficial, efectele nocive asupra sanatatii umane produse de acest tip de radiatii nu sunt recunoscute de autoritati, in lume exista din ce in ce mai multe cazuri in care oamenii acuza diverse anomalii ce le perturba confortul sau anumite afectiuni, unele care pot favoriza mutatii genetice dintre cele mai grave, potrivit unor studii stiintifice. Desi, pe de o parte, institutiile de sanatate publica sustin ca nivelul radiatiilor emise nu este atat de ridicat incat sa ne afecteze sanatatea, pe de alta parte statul roman recunoaste, din 2006 incoace, ca efectul radiatiilor este nociv pentru sanatatea umana – si o vom dovedi in cele ce urmeaza. Cu toate acestea, legislatia din Romania este una extrem de favorabila companiilor de radiocomunicatii, in vreme ce state precum Franta sau Germania au inceput sa ia masuri pentru restrictionarea libertatii de actiune in ceea ce priveste amplasarea antenelor.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Olt, numai in perioada 2006 – 2012 patru firme de telefonie mobila au solicitat acord de mediu in 15 cazuri pentru proiecte de amplasare a unor statii fixe de emisie/receptie destinate telefoniei mobile in sistem GSM pe blocuri de locuinte din Slatina si Caracal.

Este vorba de SC Orange Romania SA, SC Vodafone Romania SA, SC RCS&RDS SA si SC Cosmote Romanian Mobile Telecomunications SA. La solicitarile operatorilor de telefonie mobila, APM decide clasarea notificarilor, deoarece „proiectele propuse nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului si de evaluare adecvata”. De altfel, legislatia romaneasca este extrem de permisiva in privinta acestui domeniu, prin faptul ca o asemenea activitate nu este prevazuta deloc de legislatia de mediu si nici de cea care reglementeaza sanatatea publica, pe considerentul ca ea nu are un impact major sau semnificativ asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii publice. Lucrurile nu stau, insa, chiar asa.

Efecte nocive

Potrivit specialistilor, montarea si punerea in functiune a antenelor GSM pe terasele apartamentelor locuite permanent de oameni le cauzeaza acestora multiple traume fizice si morale, producandu-le suferinte psihice care le modifica in sens negativ personalitatea. Antenele GSM lucreaza la o frecventa de 900 MHz sau de 1800 MHz.

„La aceasta extrem de inalta frecventa, caracteristica razelor X, particulele electromagnetice au suficienta energie pentru a rupe legaturile chimice din interiorul organismelor vii. Asa se explica faptul ca razele X distrug materialul genetic al celulelor si cresc foarte mult probabilitatea aparitiei cancerului sau a nasterilor mutante”, sustine lt. col. Theodor Thobescu, extrem de bine documentat pe aceasta latura de interes.

De asemenea, dr. ing. Mircea Manolescu, doctor in radiatii si administrator al unei firme care efectueaza masuratori ale campului electromagnetic, a declarat pentru Gazeta Noua ca plaja efectelor acestui tip de radiatii asupra sanatatii umane este foarte intinsa si cuprinde numeroase manifestari.

„In functie de intensitatea si durata radiatiei absorbite de organism, efectele se situeaza pe o plaja destul de intinsa, de la iesirea din situatia de confort pana la efecte grave asupra sanatatii umane. Radiatiile electromagnetice emise de antenele de telefonie mobila pot produce stres, insomnii, dureri de cap, slabirea imunitatii, oboseala anormala, nervozitate, cresterea riscului de cancer si de pierdere a sarcinii, tulburari de concentrare si de memorie. De asemenea, oamenii afectati de aceste radiatii se pot imbolnavi de Alzheimer si de alte boli neurodegenerative”, sustine dr. ing. Mircea Manolescu.

Desi nu o spune raspicat, statul roman recunoaste nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila prin acordarea unui spor de pana la 10% din salariul de baza pentru conditii vatamatoare functionarilor publici „care desfasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii ce genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa” (Ordonanta nr. 2/2006).

Valorile maxime admisibile, impuse de lobbyisti

„In anul 2008 nivelul de radiatii era de circa 10 milioane de ori mai mare fata de anul 1950. Intre timp, au fost montate si mai multe antene si, in plus, a aparut tehnologia 4G, care face ca cifra enuntata sa fie astazi mult mai mare”,
 a explicat dr. ing. Mircea Manolescu.

El ne-a dat amanunte si de ce este daunator campul electromagnetic.

„Explicatia se situeaza la nivel celular: celulele vii in conditii normale de functionare au un camp electric si magnetic propriu. Daca aceste celule se gasesc intr-un camp cu valori mai mari decat cele proprii nu mai functioneaza normal. Ca urmare vor aparea dureri de cap, oboseala, somnolenta, lipsa de concentrare, somn agitat, tendinta de ingrasare, scaderea fertilitatii, impotenta, Alzheimer, leucemie, tumori cerebrale si lista e lunga”, sustine dr. ing. Mircea Manolescu.

Cei mai vulnerabili la radiatiile electromagnetice sunt gravidele si copiii, pentru ca este vorba de perioada de formare a organismului, perioada in care influenta radiatiilor este critica. Punctul de vedere al firmelor de telecomunicatii este foarte diferit de cel al utilizatorilor in privinta valorilor maxime admisibile ale frecventelor folosite de antenele GSM. Aceste valori propuse (si impuse prin lobby) de firmele de telecomunicatii sunt, in functie de banda de frecventa, de 100 pana la de 1.000 de ori mai mari decat cele propuse de cercetatori in urma studiilor medicale. Or, ca in celelalte state, in Romania tocmai cele dintai sunt luate ca repere de organismele oficiale care se ocupa cu masurarea radiatiilor.

Elevi si bolnavi, in bataia directa a radiatiilor

Statistica reala in Olt este una foarte „generoasa” la capitolul numarului de antene GSM folosite in telefonia mobila, in comparatie cu informatiile incomplete furnizate de APM, doar in Slatina existand zeci de antene pe blocurile de 10 etaje (Bloc Union, blocurile CAM3, CAM4, GA21 din b-dul AI Cuza, GA15 din Primaverii, GA11B si GA12 din str. Crisan, GA4, GA7 si GA9 din str. Cornisei, GA5C din Aleea Viorelelor, T-urile din str. Independentei etc.). In vreme ce statul roman continua sa aiba un comportament favorabil operatorilor de telefonie mobila, in state precum Franta sau Germania libertatea de actiune a acestora a inceput sa cunoasca unele restrictii.
De pilda, in Franta si in alte tari din Uniunea Europeana legislatia prevede amplasarea antenelor la cel putin 150 de metri departare fata de scoli, spitale, institutii publice si interzice amplasarea acestora pe blocurile de locuinte. In Slatina, nu doar ca antenele reprezinta adevarate paduri deasupra locuintelor, dar cele amplasate pe blocul GA5C sunt la doi pasi de Spitalul Judetean, iar cele amplasate pe blocul CAM4 sunt foarte aproape de Colegiul National Vocational „Nicolae Titulescu”.

Antene amplasate ilegal

Desi legislatia romaneasca este foarte usor de respectat de operatorii de telefonie mobila, exista cazuri in care acestia nu au respectat nici putinul pe care il aveau de respectat, amplasand antene ilegal. Nici ei si nici unele asociatii de proprietari, care primesc din inchirierea teraselor blocurilor o suma regulata de bani pe care o pot utiliza pentru modernizarea blocurilor.
Unul dintre cazuri este cel al antenei amplasate pe blocul GA11B de pe strada Crisan, pentru care Asociatia de Proprietari nr. 9 a semnat in anul 2009 un contract de inchiriere a spatiului cu Orange Romania SA, fara ca in prealabil sa fi obtinut acordul tuturor proprietarilor de apartamente de la ultimul etaj, asa cum prevede legislatia romaneasca. Obligatia ocolita de asociatie reiese atat din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (pct. 2.5.6. din Anexa 1), dar si din Hotararea Guvernului nr. 400/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (art. 6. alin. 3).
Unul dintre proprietarii de apartamente care nu si-au dat acordul sub semnatura pentru amplasarea antenei pe terasa blocului, Marian Dragut, este revoltat de cand a aflat ca legea a fost incalcata in cazul sau. De altfel, documentandu-se asupra efectelor radiatiilor electromagnetice, el se gandeste acum ca bolile care i-au lovit copiii ar fi putut fi cauzate si de aceste radiatii, desi exista o teorie conform careia cei mai expusi sunt locatarii care se afla in lateralul antenelor GSM, si mai putin cei de sub ele.
„Eu nu am semnat nici un tabel, sa imi arate semnatura mea daca o au. Si nu doar eu nu mi-am dat acordul; am vorbit cu mai multi vecini si sustin acelasi lucru: ca n-au semnat. Asta una la mana. In al doilea rand, m-am documentat si eu in legatura cu efectele radiatiilor si cred ca este posibil ca fiica si fiul meu sa fi suferit de anumite boli si din cauza ca le-a fost scazut sistemul imunitar. Fiului meu i s-a atrofiat un rinichi si a trebuit sa suporte o operatie de transplant, iar fiica mea s-a imbolnavit la colon si, de asemenea, a avut nevoie de interventia chirurgicala a medicilor. Copiii mei erau sanatosi, n-au fost niciodata bolnavi si, deodata, la o anumita vreme dupa ce a fost montata antena deasupra locuintei noastre, i-am vazut pe amandoi bolnavi, dupa ce au acuzat stari de insomnie, dureri de cap, oboseala continua si altele”, spune Marian Dragut.

In contradictie cu omul, administratora asociatiei cu pricina, Monica Meleru, spune ca prevederile legale au fost respectate intocmai in cazul contractului semnat cu Orange Romania SA, desi recunoaste ca legislatia prevede acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj pentru incheierea unui asemenea contract. Daca cetateanul in cauza s-ar adresa instantei de judecata, facand dovada ca cel putin el nu si-a dat acordul pentru amplasarea unei antene GSM pe terasa blocului, ar castiga, cel mai probabil, procesul, in contextul unei practici judiciare care in ultimii ani a inclinat balanta in defavoarea firmelor de telefonie mobila din pricini cu mult mai mici decat cazul mai sus descris.

Primaria Slatina interzice amplasarea altor antene

Din 2011, Consiliul Local Slatina interzice, printr-un act normativ, amplasarea antenelor GSM pe blocurile de locuinte reabilitate de primarie sau prin programe nationale de reabilitare termica, capitol la care aproape toate blocurile-turn din oras au fost acoperite. De asemenea, daca la expirarea contractelor incheiate intre operatorii de telefonie cu asociatiile de proprietari acestea nu vor fi prelungite, antenele ridicate nu vor putea fi inlocuite cu altele.

„Astfel de antene nu vor mai putea fi amplasate pe nici un bloc de apartamente reabilitat de primarie, prin programul «Slatina, oras verde, oras curat» sau prin programele nationale afectate acestui domeniu. Asta pentru s-au cheltuit bani si pentru reabilitarea teraselor blocurilor. De altfel, cred ca firmele de telefonie mobila care opereaza in aceasta zona au deja retelele acoperite in totalitate”, a declarat viceprimarul Slatinei Cristian Bircea.

Cum sa ne protejam impotriva radiatiilor

Exista mai multe moduri prin care ne putem proteja impotriva radiatiilor electromagnetice si ele ne-au fost puse la dispozitie de dr. ing. Mircea Manolescu. In mod cu totul gratuit, putem apela la masuri care limiteaza timpul si intensitatea radiatiilor la care este expus organismul, precum inchiderea sistemului WiFi de acasa atunci cand el nu este utilizat, evitarea conversatiilor la telefon acolo unde nu exista semnal (in aceasta situatie telefonul emite el un semnal maxim incercand sa se conecteze), alegerea, in casa, a zonei de sejur a familiei in aria de minima expunere la radiatiile antenelor GSM invecinate (acele camere in care exista valorile radiatiei cele mai mici, determinate prin masurare), pastrarea telefoanelor mobile cat mai departe de corp, indepartarea telefonului de cap in momentul in care se raspunde unui apel sau in momentul in care se apeleaza un numar, evitarea utilizarii telefonului mobil de catre copii etc.

Cei care sunt dispusi sa si investeasca bani isi pot procura huse de protectie antiradiatii pentru telefon, folii de protectie pentru geamuri, vopsea de protectie pentru peretele cladirii, perdele antiradiatii sau baldachine antiradiatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *