Slobozia: Lacul Fundata, paradisul pasarilor migratoare

Pasarile poposesc in fiecare primavara in zona lacului Fundata

In fiecare primavara, mii de pasari rare sau foarte rare aleg sa faca o escala, in drumul lor de migratie, de la nord la sud, pe lacul Fundata. Frecventat, candva, pentru proprietatile terapeutice ale namolului, lacul Fundata a fost uitat de oameni, spre bucuria miilor de pasari, care au gasit aici locul ideal pentru a isi petrece „vacanta de primavara”.

Lacul, in suprafata de 510 hectare, se afla in Valea Reviga, la 20 km de Municipiul Slobozia. Partea de sud a lacului este salcie, in timp ce partea de nord are apa dulce si contine mai multa vegetatie acvatica. Adancimea maxima a apei este de cinci metri. Lacul Fundata a fost prima arie protejata din judetul Ialomita. Se intampla in anul 2002, iar patru ani mai tarziu a fost cuprins in programul european „Natura 2000”. Aceasta zona reprezinta o feerie in ceea ce priveste avifauna, in toate anotimpurile.

Namol terapeutic

Valoarea terapeutica a lacului, cat si efectele tamaduitoare ale namolului terapeutic din lac sunt cunoscute de localnici de multa vreme. Fara sa fie amenajat nimic special pe malurile lacului, in special inainte de 1989, pe perioada verii, lacul era frecventat de populatia din zona pentru bai si tratamente cu namol. Totusi, pana in prezent, nu s-a facut o exploatare rationala si controlata a namolului din lac. „Pacat ca nimeni nu a reusit sa transforme proprietatile terapeutice ale lacului Fundata in beneficii pentru cei care au nevoie de tratamentele cu namol, atat de rare, in Romania. In schimb, pot sa spun ca acest lucru a condus la o extraordinara populare a lacului cu zeci de specii de pasari, care se simt aici extraordinar”, spune Reasilvia Mihai, referent de specialitate in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Ialomita.

Casa cufundarului polar

In acest habitat, au fost identificate peste 80 de specii de pasari, dintre care aproximativ un sfert sunt foarte rare, de interes european, a caror prindere sau vanare este strict interzisa. Mentionam aici cufundarul polar, corcodelul mare, scoicarul, stufarica sau eretele de stuf. Cel mai important factor perturbator in conservarea speciilor de pasari din zona lacului Fundata il reprezinta vanatoarea excesiva din ultimii ani. „Spre marea suparare a vanatorilor, masurile restrictive stabilite in zona vor face din lacul Fundata paradisul pasarilor. Exista aici specii foarte rare, la nivel mondial, care vin in fiecare an si nu putem risca sa le pierdem prin acceptarea zonei Fundata ca fond cinegetic”, explica Reasilvia Mihai.

In zona Fundata, aproximativ o treime din totalul speciilor de pasari identificate pe teritoriul Romaniei poposesc, anual, pe apele lacului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *