Smochine contra virozelor

IMUNITATE – Fructele uscate, sursa de vitamine si de minerale
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mancate zilnic ne protejeaza de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunitatii se datoreaza vitaminelor si mineralelor din aceste fructe.

Prunele uscate, smochinele, curmalele, stafidele au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte satioase si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Fructele uscate se remarca prin continutul in vitaminele A, E, C, B1, B2, B6, in minerale (fier, potasiu, seleniu). Din acest motiv, sunt recomandate copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate, batranilor si persoanelor in convalescenta. Prunele uscate, smochinele sau curmalele sunt un bun adjuvant in prevenirea asteniei, anemiei, iritatiilor gastro-intestinale, afectiunilor cailor respiratorii (viroze, bronsite, laringite, traheite). Smochinele amestecate cu lapte si miere sunt un bun remediu pentru tratarea durerilor in gat aparute in cazul virozelor respiratorii.

GLUCIDE. „Fiind uscate, prunele, curmalele, smochinele contin foarte putina apa, in schimb creste foarte mult concentratia de zaharuri. Astfel, dupa uscare, 100 g fructe contin pana la 60-70 g glucide. Datorita glucidelor, fructele sunt o sursa nepretuita de energie in timpul iernii. Glucidele insa sunt responsabile de numarul mare de calorii furnizate de aceste fructe. De aceea, prunele uscate, smochinele trebuie consumate cu moderatie daca nu vrem sa avem probleme cu greutatea”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. 100 g curmale contin 310 calorii, aceeasi cantitate de prune uscate – 300 de calorii, caisele – 300 de calorii, perele – 300, stafidele – 270, smochinele – 260, merele uscate – 230. Chiar daca au valoare calorica mare, curmalele, prunele sau caisele uscate pot fi folosite si in curele de slabire, daca tinem seama de ratia calorica zilnica. Cei care vor sa slabeasca si mananca fructe uscate sunt sfatuiti de specialistul nostru sa excluda din dieta celelalte surse de glucide. Altfel spus, glucidele pe care le luau in mod obisnuit din paine, orez, cartofi pot fi inlocuite cu glucidele continute de fructele uscate.

Atentie
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste sa citim eticheta si in cazul fructelor uscate: „Din pacate, producatorii folosesc E-uri din categoria conservantilor artificiali pentru pastrarea acestor fructe. Vorbim despre compusii sulfului, care sunt iritanti pentru sistemul digestiv. De asemenea, conservantii artificiali pot impiedica asimilarea vitaminelor din grupul B. Nu recomand nici fructele confiate. Acestea au foarte multa zaharoza. Fructele de tipul poamelor uscate, fara a adauga zahar sau conservanti, sunt cele mai bune”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *