Soarele devine din ce in ce mai calm, la fel ca inaintea ultimei perioade glaciare

0
121
Soarele devine din ce in ce mai calm, la fel ca inaintea ultimei perioade glaciare
Soarele devine din ce in ce mai calm, la fel ca inaintea ultimei perioade glaciare

Activitatea solara se transforma intr-un fenomen neobisnuit. Soarele, aflat intr-un moment de activitate in care ar trebui sa erupa, trece acum printr-un declin rapid al activitatii, mult mai rapid decat cel obisnuit, acesta fiind mai rapid chiar decat cel inregistrat cu 10.000 de ani in urma, in timpul ultimei perioade glaciare, transmite BBC.

”Sunt profesor de fizica specializat in activitatea solara de 30 de ani, insa nu am mai vazut nimic asemanator”, a transmis Richard Harrison, seful departamentului de fizica spatiala al Laboratorului Rutherford Appleton din Oxfordshire.

Imaginile inregistrate recent de sondele spatiale ce observa soarele, il descriu in detaliu, insa fata Soarelui infatiseaza unele trasaturi stranii.

”Daca vrei sa te intorci inapoi sa vezi cand a mai fost soarele asa inactiv, trebuie sa te intorci cu 100 de ani in urma”, a precizat Harrison.

Aceasta acalmie solara i-a derutat chiar si pe oamenii de stiinta. Conform punctului sau de activitate maxima din ciclul de 11 ani, in acest moment, soarele ar trebui sa fie foarte activ.

Bila gigantica de plasma ar trebui sa fie plina de pete, sa arunce bile de foc si sa scuipe prin spatiu nori imensi de particule incarcate.

Insa in afara unui eveniment neobisnuit- explozii solare razlete – a fost foarte tacut. Acest maxim inabusit a venit dupa un minim solar – perioada cand activitatea Soarelui este redusa – care fost mai lung si mai scazut decat se asteptau oamenii de stiinta.

Rata de declin a activitatii sale este surprinzator de rapida iar oamenii de stiinta il observa atent pentru vedea daca va continua sa scada.

Totusi, nu este cu siguranta prima oara cand se produce un astfel de fenomen.

In a doua jumatate a secolului al 17-lea, Soarele a trecut printr-o faza de inactivitate – o perioada denumita Minimul Maunder. Rapoartele istorice aratau ca petele solare au disparut, practic, in acea perioada. Perioada a fost marcata de un val crunt de frig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here