Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare planteaza perdea forestiera in rezervatia naturala Raul Tur

In data de 07 noiembrie 2010 Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare, in parteneriat cu Primaria Comunei Turulung si Asociatia E-Consult, organizeaza actiune de plantare a unei perdele forestiere de 1,25 km, de-a lungul drumului comunal DC7, intre localitatile Turulung si Turulung Vii.

Actiunea face parte din proiectul intitulat „Crearea de perdele forestiere in Rezervatia Naturala „Raul Tur” – metoda eficienta pentru diminuarea impactului circulatiei pe drumurile publice asupra biodiversitatii ” finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Rezervatia Naturala „Raul Tur” a fost declarata arie protejata pentru diversitatea habitatelor si peisajelor existente, precum si datorita numarului mare de specii ocrotite din zona. Drumurile publice din rezervatie sau din vecinatatea acesteia reprezinta o reala amenintare pe seama speciilor protejate care traiesc aici. Din rapoartele personalului rezervatiei reiese faptul ca, numai in cursul anului 2008 au fost identificate un numar mare de cadavre ale unor specii protejate pe portiunea de 2,5 km de drum public dintre Turulung – Turulung Vii, ele fiind victime ale circulatiei auto din zona.

Plantarea perdelelor forestiere este o buna solutie din punctul de vedere al protectiei mediului si ele totodata devin elemente importante si in agricultura. Perdeaua forestiera paralela cu un drum public obliga speciile de pasari si lilieci sa intersecteze drumul la o inatime la care probabilitatea coliziunii cu autovehicule este foarte mica. Majoritatea speciilor protejate se hranesc cu daunatori ai culturilor agricole, astfel infiintarea de perdele forestiere faciliteaza cresterea numerica a dusmanilor naturali ai acestor daunatori agricoli. Trebuie sa mentionam si faptul ca perdeaua forestiera bine amplasata reduce efectele secetei pe terenurile agricole si totodata micsoreaza eroziunile cauzate de vant, ceea ce este important si in contextul incalzirii globale.

Actiunea de plantare se va realiza cu ajutorul voluntarilor din comunitatile locale, folosind specii de arbori si arbusti autohtone, cum sunt: frasinul de lunca (Fraxinus angustifolia ssp. hungarica) si paducelul (Crataegus monogyna). Organizatorii vor oferi voluntarilor un gulas la ceaun, pregatit la fata locului. Intalnirea va fi duminica, 7 noiembrie, la ora 9.00, pe drumul comunal DC7 Turulung – Turulung Vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *