Societatea civila se mobilizeaza pentru a revendica Somesul

    afis-somes2
    „Revendica-ti Somesul” reprezinta componenta de mediu a proiectului „Somes Delivery” si se va desfasura in perioada 2015 – 2017.

    Zero Waste Romania va invita la Somes Delivery, sambata, 13 iunie 2015, intre orele 16:00 – 19:00, la pavilionul central, langa podul Horea, pentru a descoperi cum puteti aplica strategiile Zero Deseuri/Zero Waste in viata de zi cu zi, in locuinte, in comunitate, pe Somes.

    Somes Delivery este un proiect independent, gandit pe termen lung, care provoaca si probeaza ideile comunitatii pentru integrarea Somesului in viata orasului Cluj-Napoca, fiind o adaptare a proiectului Street Delivery. Fundatia Carturesti, Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia miniMASS – organizatorii acestui eveniment-manifest abordeaza dintr-o perspectiva holistica, pluridisciplinara, patru dimensiuni vitale precum latura urbanistica, animarea raului cu instalatii si evenimente, implicarea comunitatii si protectia mediului prin intermediul proiectului Revendica-ti Somesul.

    Revendica-ti Somesul este un proiect pilot care consta in educarea comunitatilor de pe cursul Somesului si implicarea acestora prin constituirea unor Consilii Consultative (formate din rezidenti, companii, decidenti, experti, institutii publice, organizatii nonguvernamentale, institutii educationale, institutii publice, salubrizatori precum si sistemul informal de reciclare) care sa participe la elaborarea unei strategii Zero Deseuri, adaptata nevoilor si resurselor locale.

    Lansam un proiect de lunga durata cu focus pe preventie, educatie, imbunatatirea politicilor publice locale, schimbarea perceptiei asupra deseurilor si readucerea Somesului in viata comunitatilor, sustinut exclusiv din munca voluntara a tuturor celor implicati si donatii de la persoane fizice” a declarat George Petcu, coordonatorul proiectului Revendica-ti Somesul.

    In cadrul workshopului Zero Deseuri ne vom concentra pe experimentarea practica a selectiei deseurilor, a compostarii deseului biodegradabil si a identificarii de materiale si produse prost proiectate, precum si de alternative accesibile pentru acestea. Se va prezenta o serie de strategii aplicabile atat la nivel individual, cat si colectiv, si vom discuta despre criteriile de alegere a produselor pe care le cumparam, pentru a deveni un cumparator responsabil si pentru a reduce cantitatea de deseuri generata. In plus, vom identifica parghiile legale ale cetateanului in situatii flagrante de poluare a mediului cu deseuri. La final, vom prezenta cateva metode prin care oricine se poate implica in regenerarea Somesului si readucerea lui in prim-planul comunitatii.

    Raurile Romaniei sunt sufocate de cantitatea imensa de materiale plastice care afecteaza nu numai fauna salbatica din rauri si din jurul acestora, dar si marile pe care acestea le alimenteaza. Din cauza greutatii si dimensiunii reduse, cele mai des intalnire sunt pungile de plastic care ajung adesea in mari si oceane, unde se descompun treptat de-a lungul a sute de ani, formand o supa difuza de microparticule raspandita pe intreaga planeta. Pungile de plastic din mediul marin reprezinta un pericol major cu consecinte dramatice pentru ecosistemul acvatic. Fragmentele microscopice de plastic sunt usor ingerate, cele mai afectate fiind mamiferele marine. Acesti poluanti se acumuleaza la fiecare nivel din lantul trofic, la fiecare nivel din lant obtinandu-se o crestere semnificativa a concentratiei de poluanti. Mai mult, plasticul nu doar elibereaza substante chimice; odata ajuns in apa atrage alte toxine, devenind si mai periculos pentru formele de viata marine. 94% dintre pasarile din zona Marii Nordului au plastic in stomac.

    Zero Waste Romania promoveaza prevenirea aparitiei deseurilor – prin modificari aduse la nivel de design, productie si consum – recuperarea resurselor intr-un mod curat si sustenabil si combaterea tehnologiilor poluatoare de producere a energiei prin combustia deseurilor. Zero Deseuri/Zero Waste inseamna economie circulara si colaborativa, colectare selectiva la sursa, minerit urban, proiectare ecologica, responsabilitate industriala, drepturile sistemului informal de reciclare si democratie participativa. Zero Waste Romania face parte din miscarea globala Zero Waste prin intermediul organizatiei internationale Zero Waste Europe si reprezinta Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA) in Romania.

    Locurile sunt limitate. Inscrierile se fac la [email protected]

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *