Societatea Ornitologica Romana: Cluj va fi cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice

0
79
Cluj va fi cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice
Cluj va fi cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice

Societatea Ornitologica Romana (SOR) va implementa in perioada 15.03.2014 – 14.03.2016 proiectul intitulat ”Pasarile Clujului: cresterea diversitatii speciilor prin colaborare intre ornitologi, experti silvici si publicul larg” finantat prin granturile SEE, 2009 – 2014, in cadrul programului Fondului ONG in Romania, componenta Dezvoltare Durabila, cu suma de 74.432,52 euro.

Prin acest proiect, in numai doi ani de zile, Clujul va deveni cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice. Aici, vor fi amplasate cuiburi artificiale si hranitori intr-un numar mai mare decat in oricare alt oras din tara. Totodata, vor fi organizate evenimente de informare si de educare a publicului larg, care poate lua astfel parte la transformarea Clujului si imprejurimilor sale  intr-un loc in care natura sa se simta la ea acasa.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este marirea numarului si a diversitatii speciilor de pasari care cuibaresc sau ierneaza in Cluj. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor si al membrilor SOR nu mai putin de 1360 de cuiburi artificiale, marea majoritate in padurile si livezile din jurul orasului, dar si in parcurile din oras. Tot in parcuri vor fi amplasate hranitori pentru pasari, iar SOR va atrage si implica in proiect si institutiile de invatamant. Elevii si studentii vor fi cei care se vor ocupa de realimentarea cu seminte a hranitorilor si, totodata, primii beneficiari ai unui oras mai verde.

Un al doilea mare obiectiv al proiectului este informarea publicului larg cu privire la importanta biodiversitatii. Pentru a-l atinge, SOR va organiza mai multe evenimente specifice, de la iesiri in padurile din apropierea Clujului, la ateliere sustinute de mestesugari care vor arata participantilor cum pot fi create simplu si usor cuiburi si hranitori.

Pentru ca pasarile insectivore sunt un mijloc de combatere biologica a daunatorilor din livezi si din paduri, ele reprezinta o reala alternativa la folosirea pesticidelor. Unul din obiectivele proiectului devine, asadar, cresterea diversitatii si a abundentei speciilor de pasari din habitatele forestiere. Pentru a atinge acest obiectiv, una dintre actiuni este stabilirea unui parteneriat de colaborare pe termen lung intre SOR si Ocolul Silvic Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here