Societatea Ornitologica Romana: Cotele de vanatoare la pasari s-au dublat in doar cinci ani

Societatea Ornitologica Romana: Cotele de vanatoare la pasari s-au dublat in doar cinci ani
Societatea Ornitologica Romana: Cotele de vanatoare la pasari s-au dublat in doar cinci ani

Societatea Ornitologica Romana protesteaza vizavi de modul in care vanatorii parlamentari inteleg sa faca protectia pasarilor: cu pusca la ochi. Daca presedintele Klaus Johannis va promulga noua lege a vanatorii, aceasta activitate va deveni o adevarata industrie in Romania.

Initiatorii au afirmat in expunerea de motive ca vechea lege ‘nu mai asigura o protectie eficienta faunei cinegetice, efectul reliefandu-se in scaderea continua a efectivelor speciilor cinegetice’. In ciuda celor spuse de vanatorii parlamentari, cifrele avansate de ei ii contrazic in totalitate. De la an la an, in ciuda efectivelor tot mai firave de animale, vanatorii au crescut cotele de vanatoare la numere care, uneori, nici nu au suport in realitate. (http://www.mmediu.ro/categorie/vanatoare/26)

Exemplul cel mai elocvent este cel al gastei de semanatura (Anser fabalis). In 2009/ 2010 cota de vanatoare era de 3.436 de exemplare. In sezonul actual, cota de vanatoare este de 25.536 de exemplare, dar — ATENTIE — in Romania, conform estimarilor noastre, nu ierneaza decat 20-100 de exemplare din aceasta specie.

La gasca de vara (Anser anser), singura specie de gasca salbatica cuibaritoare in Romania, situatia este aproape la fel. Acum cinci ani, cota de vanatoare era de 12.680 de exemplare, iar in acest sezon cota este de 25.176. La garlita mare (Anser albifrons), cota de vanatoare a crescut de la 27.031 de exemplare pana la 66.668 in doar cinci ani.

La fel de grava este situatia si la ciocarlii, specii preferate de vanatorii italieni. In sezonul 2009/ 2010 cota era de 304.745 de exemplare, iar in actualul sezon a fost de 683.066 de pasaricareputea fi vanate.

Cu cat cotele sunt mai mari, cu cat perioadele de vanatoare mai extinse, cu atat vor fi mai multe victime colaterale. Populatia de gaste cu gat rosu (Branta ruficollis) va fi expusa in continuare impuscarii accidentale, care poate afecta numere semnificative de pasari, deoarece sunt vanate speciile alaturi de care formeaza stoluri. Pasarile cantatoare vor fi si ele afectate, dat fiind ca este permisa vanatoarea la ciocarlii.

Alaturi de Asociatia OTUS si de Grupul Milvus, specialistii SOR au participat la realizarea unui scurt film explicativ despre impactul vanatorii, atunci cand nu este facuta in mod sustenabil. Filmul poate fi vizionat si descarcat de la acest link https://www.youtube.com/watch?v=mSyusWNMbSw.

Cameramani au fost Jakab Ervin si Emil Todorov, reporter Fecső Zoltán. Filmul este la dispozitia mass-media si il puteti prelua integral sau partial, fara nicio problema de copyright.

Va reamintim ca o coalitie de 16 ONG-uri, printre care si Societatea Ornitologica Romana, i-a cerut presedintelui Klaus Johannis sa nu promulge noua lege a vanatorii. SOR este primul ONG de mediu creat in Romania, dupa Revolutia din 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *