Societatea Ornitologica Romana monteaza cuiburi artificiale pentru a salva soimul dunarean, specie pe cale de disparitie

Societatea Ornitologica Romana monteaza cuiburi artificiale pentru a salva soimul dunarean, specie pe cale de disparitie

Societatea Ornitologica Romana (SOR) in parteneriat cu Transelectrica a amplasat trei cuiburi artificiale, pe stalpi de inalta tensiune, pentru cea mai rara specie de pasari care cuibareste la noi – soimul dunarean. Cuiburile au fost amplasate in Dobrogea, locatia exacta neputand fi facuta publica pentru siguranta pasarilor.

„Soimii dunareni nu isi construiesc cuib, ocupand cuiburile altor pasari – acvile, corbi, codalbi, uneori berze albe, starci sau cormorani. Una dintre cele mai eficiente metode de a stimula aceasta pasare sa cuibareasca, metoda experimentata cu succes in Ungaria si in Slovacia, este amplasarea unor cuiburi artificiale in zonele unde vine sa se hraneasca. Cuiburile artificiale sunt de fapt cutii din metal sau din lemn si au fost amplasate pe stalpii de inalta tensiune care strabat stepa dobrogeana, deoarece soimul dunarean prefera cuiburile care ofera o vizibilitate buna asupra teritoriului lor si exista locuri favorabile pentru hranire in apropiere. Este necesara amplasarea cuiburilor pe suporturi artificiale, cum ar fi stalpii de inalta tensiune, deoarece nu mai exista copaci inalti si solitari pe terenurile agricole, pasuni – locurile istorice de cuibarit – iar stancariile sunt mult prea „turistice”, deranjul fiind mult prea mare pe tot parcursul anului”, explica SOR.

Actiunea de amplasare a cuiburilor artificiale face parte din proiectul „Conservarea soimului dunarean in nord-estul Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”, un proiect multinational cu finantare europeana.

Soimul dunarean este o pasare rapitoare de dimensiuni medii si culoare preponderent maronie. Lungimea corpului variaza intre 45-55 cm si anvergura este de 105-130 cm. Masculii cantaresc 730-990 de grame, femelele 970-1.300 de grame. Aceasta specie este amenintata la nivel global, populatia europeana fiind estimata la aproximativ 450 de perechi. Cele mai multe perechi de soim dunarean cuibaresc in Ungaria, Slovacia si Cehia unde populatia este relativ stabila. in Romania cuibaresc extrem de putine perechi – intre 5 si 10 perechi in ultimii ani, in prezent fiind cunoscute 3 cuiburi active in vestul si in estul tarii. Vezi aici imagini live cu cuibul unui soim dunarean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *