Sofranul, un posibil remediu impotriva orbirii

Sofranul, un condiment frecvent utilizat in bucataria spaniola si in cea indiana, ar putea fi folosit pentru mentinerea acuitatii vizuale si pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare maculara provocata de imbatranire.sofranul

Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de stiinta au relevat faptul ca sofranul inverseaza efectele cauzate de degenerescenta maculara, considerata cel mai frecvent factor de aparitie a orbirii in cazul persoanelor in varsta.

„Vederea pacientilor s-a imbunatatit dupa ce au luat pastile cu sofran”, a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu.

„Atunci cand au efectuat testele oculare traditionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienti au putut sa citeasca randurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau sa le vada inainte, iar alti pacienti au declarat ca au reinceput sa citeasca ziare si carti”, a adaugat Silvia Bisti.

Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat numarul pacientilor suferind de degenerare maculara se va tripla pe plan mondial in urmatorii 25 de ani, din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei.

Aceasta maladie afecteaza un sfert din totalul persoanelor de peste 60 de ani din Marea Britanie si peste jumatate din totalul persoanelor in varsta de peste 75 de ani. In prezent exista putine tratamente care sa incetineasca ritmul de evolutie a bolii si niciun tratament care sa o stopeze.

Desi vederea periferica nu este afectata, boala afecteaza vederea centrala a persoanelor in varsta, cauzand orbirea sau aparitia tulburarilor de vedere.

Sofranul a fost utilizat de multe secole de medicina traditionala in tratamentul multor afectiuni, insa studiul coordonat de Silvia Bisti este primul care a analizat efectele acestei mirodenii asupra vederii.

In cadrul unor teste efectuate in Italia, unde sofranul este cultivat pe suprafete mari, persoanele in varsta suferind de degenerare maculara au primit in fiecare zi cate o pastila cu sofran, timp de trei luni. In urmatoarele trei luni, voluntarii au primit un medicament placebo.

Al doilea grup de studiu a primit pastilele in ordine inversa. In total, la acest studiu au participat 25 de voluntari.

„Toti pacientii au relatat o imbunatatire a vederii in perioada in care au primit pastilele cu sofran. Insa dupa ce nu le-au mai primit, efectele benefice au disparut cu rapiditate”, a explicat coordonatoarea studiului.

„Formula chimica a sofranului este foarte complexa. Aceasta planta are proprietati cunoscute antioxidante, insa nimeni nu a studiat efectele ei asupra vederii”, a adaugat cercetatoarea italiana.

Ea considera ca sofranul, folosit pe scara larga in bucataria spaniola si in cea indiana, influenteaza concentratia de grasimi de la nivelul globului ocular, facand ca celulele vizuale sa devina „mai puternice si mai rezistente”.

Sofranul este folosit in medicina traditionala pentru a trata diverse maladii, inclusiv cancerul si depresia. Aceasta planta are si alte proprietati benefice, stimuland circulatia oxigenului si impiedicand moartea celulelor.

Sursa: MediaFax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *