Sohodol, un paradis fara canalizare

Satele din zonele nepoluate ale Romaniei, precum Sohodol, isi pierd turistii din lipsa infrastructurii.

In Sohodol, oamenii isi traiesc linistiti viata, sperand la vremuri mai bune. Nu au avut asfalt niciodata, iar alimentarea cu apa este veche de peste 30 de ani. In ciuda acestui fapt, locuitorii din acest sat gorjean sunt fericiti ca traiesc departe de poluarea din orase.

Chiar si in culorile destul de sumbre ale iernii, satul Sohodol te indeamna sa parcurgi drumul de cativa kilometri pentru a-l vizita. Muntii Valcan strajuiesc valea in care satenii si-au ridicat casele, iar biserica asezarii a fost inaltata pe varful unui deal, sunetele clopotului cuprinzand in bataile lor intregul sat.

Satul de munte Sohodol e aproape de Manastirea Tismana, loc de pelerinaj care atrage an de an zeci de mii de turisti. Dar in Sohodol, pe marginea drumului de tara, neasfaltat, pasc linistite cateva oi si un cal de talie mica. Nimeni nu trece pe aici.

Alimentare cu apa pe cont propriu

Oameni linistiti, satenii din Sohodol si-ar dori sa aiba apa si asfalt: „Alimentarea cu apa a fost facuta in urma cu 30 de ani de fiecare cetatean, pe cont propriu. Cu trecerea anilor, conducta principala si bazinul s-au deteriorat. Numarul caselor a crescut si presiunea la apa a scazut corespunzator. „Acum, ca sa facem ceva in gospodarie, trebuie sa asteptam ca vecinul sa-si termine treaba lui.

Am vorbit cu primarul pentru schimbarea coloanei si acum, ca vin alegerile, ne-a promis. Ca asa-i la noi, vin alegerile, vin si promisiunile. Om vedea ce se va intampla”, a spus Constantin Andone, factor postal vreme de 30 de ani in Sohodol. In sat sunt peste 100 de gospodarii, iar oamenii isi vad linistiti de trai. Majoritatea se ocupa cu agricultura, au vii si gradini, cresc animale si au stupi.

Turismul ar putea fi salvarea satului

Satenii din Sohodol spun ca in satul lor autoritatile ar putea investi pentru realizarea unor trasee turistice. „Ar avea turistii ce vizita! Insa nimeni nu se intereseaza de noi. Sohodolul este in inima muntelui, fara pic de poluare, peisaje de te lasa cu gura cascata, muntii sunt inalti, iar padurile sunt superbe vara. Avem multe de aratat celor care ar veni”, a afirmat Eugen Sarcina, un satean in varsta de 49 de ani. „Poate, daca s-ar investi in drum, ca nu a fost asfaltat niciodata, ar creste si nivelul de trai al localnicilor din Sohodol”, spune si Nicolae Fratilescu.

Stransi pe ulita principala a satului, un grup de cetateni discuta despre viitorul asezarii. Concluzia vine repede: totul ar fi bine daca ar fi apa la robinet si canalizare. Dar cine sa dea banii?

Banii pot veni de la Bucuresti

Ministerul Mediului finanteaza lucrarile pentru canalizare si retele de apa, inclusiv pentru comune si sate. Pana in 2018, Romania va trebui sa-si rezolve problema canalizarilor, indiferent daca localitatile sunt mici sau mari. Uniunea Europeana ne cere sa investim cele 18 miliarde de euro, pentru innoirea retelelor de apa si pentru statiile de epurare din toata tara.

Cine insa se va ocupa de localitatile cu potential turistic, precum comuna Sohodol, plasata strategic langa celebra Manastire Tismana? Pentru a atrage turistii, satenii trebuie sa creeze conditii civilizate. Pentru a obtine banii necesari, aceste localitati ar trebui sa fie incluse in planurile zonale ale ministerului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *