Soimul dunarean (Falco cherrug) a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei

Soimul dunarean (Falco cherrug) a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei

Enel Romania si Asociatia Grupul Milvus au realizat prima actiune de inelare a trei pui de soim dunarean, singura familie din aceasta specie rara, cunoscuta in prezent in Romania.

Trei pui de soim dunarean au fost inelatiImaginea 1/4»

In acelasi timp, unul dintre exemplare a fost echipat, pentru prima data in tara noastra, cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS. Astfel, vor fi colectate zilnic date legate de traseul soimului, ce vor fi transmise prin satelit si analizate de specialisti. Informatiile obtinute vor contribui la o mai buna cunoastere a migratiei soimilor si la protejarea acestei specii rare.

Operatiunea s-a desfasurat in cursul serii de marti, 14 iunie, fiind necesara interventia unei echipe a Enel. Cuibul soimilor este situat pe un stalp de inalta tensiune, aflat in administrarea Enel Distributie Banat, in campia Torontalului, judetul Timis.

Soimul dunarean (Falco cherrug) a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei, ultimele perechi cuibaritoare fiind depistate in muntii Dobrogei, in urma cu cativa ani.

Uniunea Europeana, prin programul LIFE+, finanteaza un proiect al carui obiectiv principal este conservarea soimului dunarean in Romania, Ungaria, Bulgaria siSlovacia. Specia este listata in anexele diferitelor conventii internationale si este mentionata ca „amenintata” pe Lista Rosie a IUCN. In Romania, acest proiect este implementat de catre doua organizatii neguvernamentale, Asociatia Grupul Milvus respectiv Societatea Ornitologica Romana.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit sunt doar cateva dintre principalele cauze ale scaderii numarului soimilor dunareni intr-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile speciilor de soimi este faptul ca nu isi construiesc cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi creste puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune.

Un caz similar este si cel din Timis. Aici, singura pereche cuibaritoare din Romania, identificata pana in prezent, si-a gasit adapost intr-un cuib construit pe un stalp de electricitate, aflat sub tutela Enel Distributie Banat. Aceasta actiune constituie doar un prim pas in colaborarea dintre Enel si Grupul Milvus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *